Euro 2020: Καλώς το…κι ας άργησε

Έστω και με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας, το Euro 2020 είναι επιτέλους εδώ. Από την Παρασκευή 11 Ιουνίου και το εναρκτήριο Τουρκία – Ιταλία στο “Ολίμπικο” της Ρώμης, μέχρι το μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου στο “Γουέμπλεϊ” του Λονδίνου, 24 χώρες σε 11 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, και μάλιστα με κόσμο στις εξέδρες, ρίχνονται στη μάχη της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της ηπείρου σε εθνικό επίπεδο.

Μία διοργάνωση που εξαρχής υποσχόταν να είναι ξεχωριστή αλλά και ιστορική. Από το Λονδίνο στη Δύση μέχρι το Μπακού στην Ανατολή και από τη Γλασκώβη στο Βορρά μέχρι τη Σεβίλλη στον ισπανικό Νότο, το εξπρές του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπορεί να έχει λιγότερες στάσεις απ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί, όμως έχει όλα τα φόντα να είναι το ίδιο συναρπαστικό όπως το είχε οραματιστεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί όταν πήρε την απόφαση η διοργάνωση, γιορτάζοντας τα 60ά γενέθλια της, να μην φιλοξενηθεί από μία ή δύο χώρες αλλά να αποτελέσει, για πρώτη φορά στην ιστορία, μία πραγματική πανευρωπαϊκή υπόθεση.

Όλες οι παραδοσιακές δυνάμεις και όλα τα μεγάλα αλλά και ανερχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι εκεί. Δυστυχώς όμως, όχι και η δική μας εθνική ομάδα η οποία απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση και θα είναι η μοναδική νικήτρια του τροπαίου που θα απουσιάσει από τη φετινή διοργάνωση. Στις 24 φιναλίστ συγκαταλέγονται η κάτοχος του τροπαίου από το 2016, Πορτογαλία αλλά και η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία. Δυο χώρες, η Φινλανδία και τα Σκόπια κάνουν το ντεμπούτο τους σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Από τις έντεκα χώρες που θα φιλοξενήσουν αγώνες, επτά – η Δανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Ισπανία – προκρίθηκαν απ’ ευθείας. Άλλες δύο, η Ουγγαρία και η Σκωτία (που επιστρέφει για πρώτη φορά από το 1996), τα κατάφεραν μέσω των πλέι οφ, ενώ εκτός έμειναν η Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν. Ότι κι αν συμβεί στον ένα μήνα ποδοσφαίρου που θα απολαύσουμε, το Euro 2020 θα περάσει στην ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους.

Λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας, είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε μονό έτος. Επίσης θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει το VAR, που oι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πέντε αλλαγές, αλλά και που θα υπάρξει περιορισμός σε ότι αφορά την παρουσία κόσμου στα γήπεδα. Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται αρνητικό αλλά τουλάχιστον, μετά από πολύ καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε αγώνες με πραγματική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να τηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, η χωρητικότητα των γηπέδων θα κυμανθεί από το 22% μέχρι το 100%, με τη Βουδαπέστη να είναι η πόλη που φιλοδοξεί να γεμίσει την “Πούσκας Αρένα”.

Πρωτιές και ρεκόρ δεν αποκλείεται να έχουμε κι εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται ένα γκολ μακριά από το να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Αυτήν την στιγμή είναι στην κορυφή της λίστας μαζί με το Μισέλ Πλατινί, με εννέα γκολ. Η χώρα του η Πορτογαλία, στοχεύει να γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα που θα καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο σε δύο συνεχείς διοργανώσεις ενώ η Γαλλία ελπίζει να περηφανεύεται ότι θα κατέχει παράλληλα τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου αλλά και Ευρώπης.

Τι μπορούμε να περιμένουμε – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Για πολλούς, ίσως τους περισσότερους, το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου είναι η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και πιθανότατα η πληρέστερη ομάδα του τουρνουά. Δυνατή άμυνα, πολλές ποιοτικές λύσεις στο κέντρο, αλλά κυρίως μία επίθεση – φωτιά εκεί όπου τους σούπερ σταρ Μ’ Μπαπέ και Γκριεζμάν θα πλαισιώσει ο Καρίμ Μπενζεμά που επιστρέφει – δριμύτερος μάλιστα – μετά από χρόνια στην εθνική. Οι “τρικολόρ” ψάχνουν τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του, ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές και το 2000 όταν σήκωσαν το τρόπαιο και μοιάζει πολύ πιθανό να το πετύχουν ξανά.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τον όμιλο του “θανάτου” καθώς έχουν κληρωθεί με τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία. Η Αγγλία εντυπωσίασε με τη νεανικότητα, την όρεξη και τη διάθεσή της στο τελευταίο Μουντιάλ, μοιάζει πολύ πιο ώριμη τώρα αλλά αυτή τη φορά οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αυτό δεν βγήκε ποτέ σε καλό για τους Άγγλους, που δεν έχουν πάρει ποτέ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι έχουν να βρεθούν σε τελικό από το 1966 όταν κατάφεραν να κατακτήσουν το μοναδικό τους Μουντιάλ. Από κοντά θα βρίσκονται σίγουρα η Γερμανία που είναι…πάντα Γερμανία (με το Γιόακιμ Λεβ για τελευταία φορά στο τιμόνι της), η Ισπανία που μπορεί να μην είναι η υπερομάδα της περασμένης δεκαετίας αλλά συνεχίζει να ξεχειλίζει από ταλέντο, οι “κλασικές” Ιταλία, Ολλανδία και Πορτογαλία, ενώ “σφήνα” στις παραδοσιακές δυνάμεις θα προσπαθήσει να μπει ξανά το εξαιρετικά ταλαντούχο Βέλγιο που ελπίζει επιτέλους να κάνει την υπέρβαση.

Πιο μακριά από αυτές τις χώρες μοιάζει δύσκολο να βρει κανείς κάποια ομάδα που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι σε τέτοιες διοργανώσεις ο τίτλος του φαβορί ή έστω του δυνατού αουτσάιντερ δεν σου εξασφαλίζει τίποτα. Το απέδειξαν οι Τσεχοσλοβάκοι το 1976, οι Δανοί που μαζεύτηκαν τελευταία στιγμή από τις παραλίες για να σηκώσουν το κύπελλο το 1992 και βεβαίως η δική μας εθνική με τον άθλο του 2004. Μπορεί εμείς ως Ελλάδα να μην είμαστε εκεί φέτος. Πολλοί μπορεί να έχουμε “μουδιάσει” λίγο με το ποδόσφαιρο έτσι όπως το έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο. Προσπαθεί και αυτό όμως σιγά σιγά να επιστρέψει στην κανονικότητα και αυτό το Euro μοιάζει με ιδανική ευκαιρία να θυμηθούμε το ποδόσφαιρο έτσι όπως όλοι το αγαπήσαμε. Σέντρα την Παρασκευή λοιπόν, στις 10 το βράδυ με το Τουρκία – Ιταλία. Ένα καλό Euro να έχουμε κι ένα καλό καλοκαίρι!

Τάσος Κολλίντζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος