EURO 2020: Φαβορί και αουτσάιντερς

Αυτό το EURO ποιος θα το κατακτήσει; Είναι η πλέον συνηθισμένη ερώτηση που απευθύνουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν ως είθισται σε κάθε μεγάλη ή μικρή διοργάνωση πόσο μάλλον σε μία διοργάνωση όπως το EURO.

Κάθε πιθανή πρόβλεψη μπορεί να είναι παρακινδυνευμένη καθώς εκτός από την αγωνιστική κατάσταση που θα βρεθούν οι ομάδες πριν από κάθε αγώνα, φέτος έχουμε και τον αρνητικό παράγοντα της πανδημίας του COVID-19 που έχει επηρεάσει πρωτίστως τους παίχτες όλων των ομάδων οι οποίοι έχουν υπερφορτώσει το αγωνιστικό τους καλεντάρι με πλήθος αγώνων.

Όαση αποτελεί η μερική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα καθώς θα δώσει χρώμα, παλμό και θα τονώσει τις προσπάθειες των παιχτών.

Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού EURO είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Οι «τρικολόρ» σύμφωνα με Super Computer, που έχουν επιστρατευτεί για να αναλύσουν κάθε λεπτομέρεια και να βγάλουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, προπονητών, βετεράνων ποδοσφαιριστών αλλά και ενεργών, παρουσιάζονται ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ότι δηλαδή δεν κατάφεραν στη τελευταία διοργάνωση που έφτασαν στον τελικό αλλά το τρόπαιο το πήρε η Πορτογαλία, τώρα όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να σηκώσουν για τρίτη φορά την κούπα μετά το 1984 και το 2000.

Ο Αλσατός τεχνικός Αρσέν Βενγκέρ υποστηρίζει ότι η Γαλλία είναι υπερπλήρης για να φτάσει στη κατάκτηση του τροπαίου καθώς στη δύναμη κρούσης της προστέθηκε ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά. Αλλά και ο Άγγελος Χαριστέας χάρη στη κεφαλιά του στον τελικό του 2004 η εθνική μας κατέκτησε τη κορυφή της Ευρώπης, βάζει τους Γάλλους μέσα στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης.

Φυσικά οι «τρικολόρ» δεν παίζουν μόνοι τους στη διοργάνωση και από την αρχή του τουρνουά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες καθώς συγκαταλέγονται στον 6ο  όμιλο ή αλλιώς «όμιλο του θανάτου» με αντιπάλους την κάτοχο του EURO 2016 Πορτογαλία, την Γερμανία και την Ουγγαρία που συμπληρώνει τον όμιλο.

Από κάθε όμιλο προκρίνονται στη φάση των «16» οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας αλλά και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των έξι ομίλων. Είναι πιθανό σενάριο δηλαδή να δούμε στην επόμενη φάση Γαλλία, Πορτογαλία και Γερμανία και την Ουγγαρία εκτός διοργάνωσης.

Ωστόσο όπως σχεδόν συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις εκπλήξεις των αουτσάιντερς.

Τρανό παράδειγμα η Εθνική μας που κατέκτησε το EURO 2004 κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, η Δανία το 1992 που μαζεύτηκαν οι παίχτες της από τις… παραλίες για να αντικαταστήσουν την  Γιουγκοσλαβία που αποκλείστηκε λόγω πολέμου αλλά και στο τελευταίο EURO την Ισλανδία που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά αφού πρώτα είχε αποκλείσει την Αγγλία!

Με αυτά τα δεδομένα καμία ομάδα δεν θεωρείται σάκος του μποξ πριν τις δούμε πως αγωνίζονται στο χορτάρι.

Η Πορτογαλία που κατέκτησε το τελευταίο EURO με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι της και τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχει τις ελπίδες της, όπως και η Γερμανία στο τελευταίο τουρνουά του Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο της.

Οι… μνηστήρες πληθαίνουν καθώς όχι μόνο δεν μπορεί να ξεγράψει κανείς εξαρχής παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Ισπανία αλλά ούτε να κλείσει τα μάτια μπροστά στην «χρυσή γενιά» του Βελγίου που είναι ικανή να φτάσει πολύ ψηλά.

Όσο για τα αουτσάιντερς; Δανία, Πολωνία, Τουρκία, Κροατία αλλά και Ουκρανία δεν θα πέσουν αμαχητί. Θα δώσουν τις μάχες τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Όλα αυτά θα αρχίσουν την Παρασκευή (11/6) με την πρεμιέρα Ιταλίας-Τουρκίας και θα ολοκληρωθούν με τον τελικό την Κυριακή 11/7.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος