Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ δύο κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας.
Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του γηπέδου και του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με τους εν λόγω κατοίκους, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υποστηρίζεται πως οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, παράνομα δεν εντάχθηκαν στην διαδικασία στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ακόμη, ισχυρίζονται πως ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παράνομα και χωρίς επαρκή, ειδική και σαφή αιτιολογία απέρριψε διάφορες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κατασκευή γηπέδου λιγότερων θέσεων από τις 30.000 που προβλέπονται), ενώ παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, είναι και η παραπομπή στο μέλλον, της αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στάθμευσης 200 αυτοκινήτων σε άλλο κτίριο, που είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Επίσης, αναφέρουν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πλημμέλειες και σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον εντοπισμό, την εκτίμηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχεδιασμού του όλου έργου στο περιβάλλον, ενώ είναι πλημμελής καθώς δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιπυρικής προστασίας και κατάσβεσης, λόγω της δασικής έκτασης που περιβάλλει το γήπεδο.
Τέλος, στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: eurokinissi/acionimages
Δημήτρης Γιαχανατζής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος