Γ. Μαυρωτάς: «Καταλαβαίνω το ξέσπασμα ψυχής του Ιακωβίδη» – Πώς θα στηρίξει η Πολιτεία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (video)

«Αυτό το ξέσπασμα ψυχής του Θοδωρή Ιακωβίδη το καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και εγώ το έχω βιώσει, ως πρώην αθλητής, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε ξεχασμένοι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: η Πολιτεία επιχορηγεί τις Ομοσπονδίες και αυτές πρέπει να κάνουν την κατανομή των χρημάτων κατά το δοκούν», τόνισε στην ΕΡΤ ο γ.γ. αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς αναφερόμενος στον Έλληνα αθλητή της άρσης βαρών, ο οποίος μετά το τέλος της προσπάθειάς του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι σταματάει τον αθλητισμό για λόγους βιοπορισμού.

«Νομίζω ότι πρέπει να σφίξουμε το χέρι στον Θοδωρή Ιακωβίδη. Να του δώσουμε συγχαρητήρια γιατί με πολύ αντίξοες συνθήκες κατάφερε κάτι σημαντικό. Το να ξεπεράσει τον εαυτό του κάνοντας μια ελλιπή προετοιμασία, γιατί τελευταία στιγμή μπήκε στην Ολυμπιακή Ομάδα», τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Μιλώντας ο γ.γ. αθλητισμού στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» για την έλλειψη χρηματοδότησης στα λιγότερα προβεβλημένα αθλήματα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπήρξε μια πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση ένα ποσοστό από την φορολογία των κερδών από το στοίχημα να πηγαίνει στον αθλητισμό. Το 50% από αυτά θα πηγαίνει πλέον στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ένα ποσό έως 15 εκατ. θα πηγαίνει στις εθνικές ομάδες. Νομίζω ότι με αυτό το ποσό θα μπορούν να καλύπτονται τα προβλήματα που ανέφερε ο Θοδωρής (Ιακωβίδης), ο Στέφανος (Ντούσκος), η Άννα… Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Πάντα ζητούσαμε ως αθλητές ένα ποσοστό του στοιχήματος να κατευθύνεται προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Γ. Μαυρωτάς: «Καταλαβαίνω το ξέσπασμα ψυχής του Ιακωβίδη» – Πώς θα στηρίξει η Πολιτεία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (video)
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη εμφάνιση του Θοδωρή Ιακωβίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (AP Photo/Mike Groll)

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρώτάς τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον αθλητισμό είναι 53,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα που παίρνει ο ελληνικός αθλητισμός από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος και νομίζω ότι αν αξιοποιηθούν καλά, τέτοια προβλήματα σιγά σιγά θα σταματήσουν να υπάρχουν».

Όλοι γνώριζαν… Τι αποκάλυπτε ο Θ. Ιακωβίδης στην ΕΡΤ

Η δήλωση του Έλληνα αθλητή, Θοδωρή Ιακωβίδη, ότι σταματάει τον αθλητισμό γιατί θέλει να ζει αξιοπρεπώς και να έχει τα προς το ζην που η ελληνική Πολιτεία και η Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών δεν του εξασφάλιζε δεν ήταν κάτι άγνωστο στον αθλητικό χώρο. Ο ίδιος είχε μιλήσει στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ο δρόμος για το Τόκιο» και τον Γιώργο Καπουτζίδη.

Μετά την προβολή του σχετικού αποσπάσματος στην εκπομπή ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε: «Δεν μου είναι καθόλου άγνωστα αυτά που περιγράφει στην εκπομπή ο Θοδωρής. Τα έχω βιώσει και εγώ. Από την πρώτη στιγμή, με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, είπαμε ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε τη θέση των αθλητών. Είτε αφορά τις συνθήκες προετοιμασίας, τον εξοπλισμό. Δεν παραλάβαμε παλάτια. Από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και τις θεσμικές κινήσεις που κάναμε, όπως το να βάζουμε τους αθλητές στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, όπως και έγινε. Αν οι αθλητές είχαν λόγο προηγουμένως δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. Οι οικονομικές ενισχύσεις από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος θα μας δώσει περισσότερες ελευθερίες στο να ικανοποιούμε τέτοια αιτήματα».

Και όπως πρόσθεσε ο γ.γ. αθλητισμού, ακόμα και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πρωτοβουλία του υπουργείου, έγινε η ρύθμιση για να διπλασιάζεται ο χρόνος των σπουδών για τους αθλητές.

«Είναι ένας πανάξιος αθλητής ο Ιακωβίδης. Αν πάει μέχρι το Παρίσι, που εγώ πολύ θα το ήθελα, σε ηλικία 32 χρονών. Έχει πολλά να δώσει στην άρση βαρών. Ξέρω το παράπονο, αλλά παράλληλα ξέρω και το πείσμα ενός πρωταθλητή, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει αν δει να βελτιώνεται. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι δεν όλα με ροζ συννεφάκια στη ζωή ενός αθλητή. Έχει μάθει να ανταπεξέρχεται. Γι’ αυτό είμαστε και εμείς εδώ ως Πολιτεία για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε συνεργασία με τις ομοσπονδίας», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρωτάς ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα επιδιώξει να μιλήσει μαζί του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος