Η ψυχολογία των αθλητών – Το φαινόμενο Σιμόν Μπάιλς – Πώς το σχολιάζει ένας αθλητικός ψυχολόγος (video)

Έχει το δικαίωμα ένας αθλητής να δείξει σημάδια αδυναμίας; Πόσο επηρεάζει την αγωνιστική απόδοση ενός Ολυμπιονίκη η εύθραυστη ψυχολογία; Με αφορμή την θαρραλέα απόφαση της Αμερικανίδας Σιμόν Μπάιλς να αποσυρθεί από τα αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για λόγους «ψυχικής υγείας», η ΕΡΤ αναδεικνύει το θέμα.

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» για να μιλήσουν για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας στον αθλητικό χώρο ήταν ο αθλητικός ψυχολόγος Τάσος Σταλίκας και ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, πρώην πρωταθλητής στην κολύμβηση.

Αθλητής ευάλωτος δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό

«Ο αθλητισμός δεν είναι σοφία βιβλίου, αλλά ενεργοποιημένη ζωή γεμάτη ένταση, νίκες και ήττες σε μια αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας. Αν υπάρξει συναισθηματισμός θα έχουμε αποτυχία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Σταλίκας και όπως τόνισε, «όλοι οι πρωταθλητές μας έχουν κοινά γνωρίσματα ανεξαρτήτου αθλήματος. Πρέπει να έχεις συγκινησιακή σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και προσαρμογή σε όλες τις συνθήκες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κινητική αντίδραση και ο χρόνος αντίδρασης. Ο τρίτος παράγοντας είναι η αυτοσυγκέντρωση και η παρατεταμένη θέληση. Τέλος, είναι η νοημοσύνη. Αν έχουμε αθλητή που είναι ευάλωτος σε καταστάσεις συναισθηματικές δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό», δήλωσε ο αθλίατρος.

Η πύλη του πρωταθλητισμού είναι πολύ στενή

«Από το 1977 μέχρι το 2008, που έγινε το Εργομετρικό Κέντρο, ήμουν ο ψυχολόγος για την παροχή επιστημονικής στήριξης σε όλα τα αθλήματα. Οι αθλητές είναι αναρίθμητοι. Ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση. Οι έρευνες που έχουμε κάνει ήταν σε εθνικό επίπεδο. Η πύλη του πρωταθλητισμού, όπως και η πύλη του παραδείσου, είναι πολύ στενή. Στα 2.000 άτομα που αθλούνται, μόνο 2 (δύο) μπορούν να φτάσουν στο μετάλλιο. Για να μπει κάποιος στη δεκάδα της κολύμβησης πρέπει να διανύσει την απόσταση Αθήνα – Μόναχο που είναι 2.500 χλμ. τη σεζόν. Όποιος αντέχει αυτές τις απαιτήσεις μπορεί να μιλήσει και να πει ότι είναι αθλητής», επισήμανε ο αθλητικός ψυχολόγος, Τάσος Σταλίκας.

Σιμόν Μπάιλς: Είμαστε και εμείς άνθρωποι

«Ο χείμαρρος αγάπης και υποστήριξης που έχω λάβει με έχει κάνει να συνειδητοποιήσω ότι είμαι κάτι παραπάνω από τα αποτελέσματά μου και τη γυμναστική μου, κάτι που ποτέ δεν πίστευα πραγματικά», έγραψε η Μπάιλς στο Twitter.

Η τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκης στο Ρίο ήταν ένα από τα θύματα κακοποίησης του πρώην γιατρού της ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ και ακολουθεί επί χρόνια θεραπευτική αγωγή για ΔΕΠΥ. Τα ψυχικά της τραύματα, τα οποία για χρόνια καταπίεζε, ήρθαν στην επιφάνεια την πλέον ακατάλληλη- για πολλούς- εποχή, στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η ψυχολογία των αθλητών – Το φαινόμενο Σιμόν Μπάιλς – Πώς το σχολιάζει ένας αθλητικός ψυχολόγος (video)
(AP Photo/Julio Cortez, File)

«Πρέπει να κάνω ό,τι είναι σωστό για μένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω περαιτέρω σε κίνδυνο»,  δημοσίευσε η Μπάιλς, διευκρινίζοντας ότι παρακινήθηκε στο να πάρει αυτή την απόφαση από την κορυφαία τενίστρια Ναόμι Οσάκαη οποία επίσης αποχώρησε από το Ρoλάν Γκαρός και το Γουίμπλετον.

Ο αγώνας και η προσπάθεια των αθλητών είναι τεράστια

Σχολιάζοντας την απόφαση του αστεριού της ενόργανης γυμναστικής να αποσυρθεί από τα αγωνίσματα ενώ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλείου και το κατά πόσο ήταν αυτό δυνατόν να προβλεφθεί ο κ. Σταλίκας είπε: «Αυτό κάνει ο αθλητικός και κλινικός ψυχολόγος. Μπορούμε να προβλέψουμε εφόσον ένας αθλητής είναι σπλαχνικός τύπος. Ότι δηλαδή, μπορεί να αντέξει μόνο 30 λεπτά».

Από την πλευρά του ο αρχιμανδρίτης, Απόστολος Καβαλιώτης, ανέφερε ότι η «εκκλησία μιλάει για άθλους και αθλήματα. Η εκκλησία είναι στενά συνδεδεμένη και με τον αθλητισμό και με την συγκρότηση της προσωπικότητας του ανθρώπου». Και όπως τόνισε, «κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αυτός που θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικό πρωταθλητισμό πρέπει όντως να δώσει πολλά πράγματα από τη ζωή του. Αυτός που είναι ήδη πρωταθλητής και θέλει να σταματήσει για διάφορους λόγους, μπορεί να το κάνει».

Όπως δήλωσε ο κ. Καβαλιώτης «πρέπει να στεκόμαστε σε κάθε επιτυχία ή κάθε αποτυχία των αθλητών ή των πρωταθλητών. Να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι επιστρέφουν με μετάλλια στη χώρα μας, αλλά να μη λησμονούμε ότι ο αγώνας και η προσπάθεια των αθλητών είναι υπερβολικά τεράστια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος