Αυτός είναι ο Στέφανος Ντούσκος: Η πορεία του μέχρι το χρυσό στο Τόκιο

Ο Στέφανος Ντούσκος ανέβασε την Ελλάδα στα ουράνια και μάλιστα ξημερώματα, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς  Αγώνες του Τόκιο. Σαν συνεννοημένοι, η μητέρα του αλλά και ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις που έκαναν στην ΕΡΤ τόνισαν ότι δεν περίμεναν πως θα φτάσει στο χρυσό και θα ακουστεί για πρώτη φορά στο Τόκιο ο εθνικός ύμνος της χώρας μας.

«Έχει τραβήξει πολύ κουπί στη ζωή του ο Στέφανος»

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Αυτή ήταν η πρώτη φράση που άκουσα ρωτώντας για το Στέφανο Ντούσκο.Το χρυσό παιδί του Ναυτικό Ομίλου Ιωαννίνων, του ελληνικού αθλητισμού, του εθνικού ύμνου! Χρυσό παιδί όχι μόνο γιατί κατάκτησε το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Χρυσό παιδί από τη φύτρα του. Υπερκινητικός από τη γέννα, αεικίνητος από την καταβολή του και μαχητής από την ιδιοσυγκρασία του. Όλοι οι γνωστοί και οι φίλοι τον περιγράφουν σχεδόν με τις ίδιες λέξεις: συνεπής, επίμονος, ακατάβλητος, ταπεινός. Μέλος της παρέας των παιδιών του ΝΟΙ και του 3ου Γυμνασίου- Λυκείου ποτέ δεν απέκτησε έπαρση αν και από πολύ νωρίς ήδη- από το 2014- άρχισε να συλλέγει μετάλλια σε αγώνες εφήβων ανά τον κόσμο. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και αναμενόμενη.  «Φυσική» σαν  νομοτέλεια. Αν και χαμηλών τόνων στην προσωπική του ζωή, στον αθλητισμό ήθελε πάντα να είναι πρώτος.  Αλλά μόνο έτσι περνάει κάποιος από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό. Και ο επίμονος, ακατάβλητος Στέφανος τα κατάφερε. Και είναι μόλις 24 ετών. Η Ιατρική Ιωαννίνων στην οποία είναι φοιτητής μπορεί να περιμένει. Έχει πολλά ακόμη να δώσει και πολλές σημαίες να κυματίσει. Το μέλλον είναι δικό του….

Από τη στιγμή που έγινε μέλος της Εθνικής μετακόμισε στο Σχοινιά στην Αττική για να κάνει τις προπονήσεις του εκεί σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον. Όμως όποτε έχει άδειες και σκόλες στα Γιάννενα επιστρέφει για να συναντήσει την οικογένειά του, να βρει τους φίλους του. Έχει ακόμη δύο μικρότερα αδέρφια και μάλιστα η αδερφή του κάποια στιγμή φάνηκε να επιβιβάζεται στα σκάφη του ΝΟΙ. Είχε διακρίσεις αλλά ήρθε η πανδημία και μετά οι πανελλαδικές και έκοψαν- ίσως συγκυριακά- το νήμα της οικογενειακής συνέχειας.
Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων που έδωσε στο στέφανο τα πρώτα κουπιά έχει και συνεχίζει να γράφει από το 1956 τη δική του αθλητική και κοινωνική ιστορία.
Είναι ο όμιλος των αθλητών και των πρωταθλητών. Με μεγαλύτερο και αξιότερο το Στέφανο που μας συγκίνησε όλους με την επίδοση, τη σεμνότητα και το ήθος.

Είναι αυτό που είναι και μεγάλη εισφορά σε αυτό έχει η οικογένειά του μου έλεγε φίλος του και συμμαθητής του. Η οικογένειά του όχι μόνο τον στήριξε σε κάθε του βήμα, σε κάθε προσπάθεια σε κάθε στόχο αλλά και τον έφερε μικρό παιδί ακόμα στα στάδια και στον αθλητισμό. Γιατί όπως είπε και η μάνα του ήταν υπερκινητικό, υπερδραστήριο παιδί και κάπου έπρεπε να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια  ώστε να  ησυχάσουν ν και τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Το σπίτι του , το σπίτι της οικογένειας του στα Γιάννενα είναι ανοικτό από τα χαράματα. Όλα τα Γιάννενα περνούν από εκεί και όλοι συγχαίρουν το γιο και την οικογένεια. Και όλοι αποχωρούν με ένα παραδοσιακό έδεσμα και ένα τσίπουρο η κρασί όπως επιβάλλει το Ηπειρώτικο πρωτόκολλο φιλοξενίας

Η πορεία του Στέφανου

Ο Στέφανος Ντούσκος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Μάλιστα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ιαπωνίας ήταν η δεύτερη συμμετοχή του, καθώς στα 19 του χρόνια συμμετείχε σε αυτούς του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Εκεί έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή. Μάλιστα, στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών.

Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ. Κατέκτησε ακόμη το 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23 και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ.

Όπως ανέφερε η μητέρα του, Μαρία Ντούσκου στην ΕΡΤ, ήταν πάντα καλός στο σκιφ και όταν έμεινε μόνος του, χωρίς πλήρωμα, του έλεγε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.

Το 2019 πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενω πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήρε μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.

Αυτός είναι ο Στέφανος Ντούσκος: Η πορεία του μέχρι το χρυσό στο Τόκιο

Τι δήλωσε ο προπονητής του στην ΕΡΤ

Ο προπονητής του Τζιάνι Ποστιλιόνε μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ για την τεράστια επιτυχία του Έλληνα αθλητή, δηλώνοντας πως περίμενε αυτή την επιτυχία. «Είναι κάτι φανταστικό. Περιμέναμε μία τέτοια κατάσταση πολλά χρόνια. Είχαμε αρχίσει με το αργυρό μετάλλιο του Πολύμερου. Είχαμε και άλλα μετάλλια, σε άλλες Ολυμπιάδες.

Από το 2017, η ομοσπονδία κωπηλασίας ξεκίνησε έναν καινούριο δρόμο προετοιμασίας και αγώνων. Άρχισα να δουλεύω με ένα μικρό team αθλητών. Ανάμεσα τους ήταν και ο Στέφανος Ντούσκος. Δεν ήταν εύκολο. Δουλεύαμε πάρα πολλές ώρες στο Σχοινιά. Είχαμε δυσκολίες στην προετοιμασία και ζητήματα να λύσουμε. Ωστόσο φτάσαμε την εθνική ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε αφήσει τις οικογένειές μας και το σπίτι μας, αλλά κάναμε την δουλειά για να καταφέρουμε. Δεν υπάρχουν χρήματα στην ομοσπονδία.

Ο Στέφανος κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή και μπήκε για να πάρει το μετάλλιο. Είναι ένας μεγάλος αθλητής. Γι’ αυτόν ήταν φυσιολογικό. Ο Στέφανος χτίστηκε σαν αθλητής για να υπηρετήσει αυτό το άθλημα. Είχε διαφορετικά βάρη και διαφορετικό τρόπο για να αθλείτε.

Είναι όπως νιώθει ένας πατέρας για το παιδί του. Ξέρω τις θυσίες που έχει κάνει ο Στέφανος και πόσο πάλεψε. Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, «χτίζεις» έναν καινούριο άνθρωπο. Ήταν διαφορετικό πριν λίγα χρόνια. Με τα λάθη του, έγινε καλύτερος.

Πριν μπει στην βάρκα το πρωί του είπα, φύγε και έλα με το μετάλλιο. Φύγε και έλα σαν άλλος Στέφανος. Για όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και δεν μπορούν, να τους πω ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα. Ξέρω τι πρέπει να κάνω και ήρθε έτσι το χρυσό μετάλλιο».

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος