Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή λήξης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο φτάνουν στο τέλος τους, καθώς την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τελείως διαφορετικοί απ’ όσους γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια. Καθυστέρησαν έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έγιναν χωρίς οπαδούς στις κερκίδες, οι οικογένειες των αθλητών έμειναν σπίτι και οι αθλητές… φορούσαν μάσκα, έμπαιναν σε καραντίνα και έκαναν τεστ καθημερινά, εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης που υπάρχει λόγω COVID-19.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια πανδημίας, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν γεμάτοι με αξιοσημείωτες στιγμές.

Η Σιμον Μπάιλς αποχώρησε από εκδήλωση της γυμναστικής ομάδας δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία, κάτι που άναψε «φωτιές» σχετικά με την πίεση που νιώθουν οι κορυφαία αθλητές.

Οι συναθλήτριες της Μπάιλς κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του ομαδικού και η 18χρονη Σανίσα Λι που κέρδισε στο ατομικό των γυναικών έγινε η πρώτη Αμερικανίδα Χμονγκ που κατακτά το χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μομίτζι Νισίγια έγινε η νεότερη χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστορία της Ιαπωνίας με τη νίκη της στο σκέιτμπορντ. Ο Καταριανός Έσα Μπασίρ και ο Ιταλός Τζιανμάρκο Τάμπερι μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος και πολλά ακόμη!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο φτάνουν στο τέλος τους και πλέον ο κόσμος ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου.

Πότε θα γίνει η τελετή λήξης;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 8 Αυγούστου με αρκετά αθλήματα, ανάμεσα τους το βόλεϊ, το μποξ, ο μαραθώνιος ανδρών, αλλά και ο τελικός στο πόλο ανδρών, το οποίο θα είναι και το τελευταίο άθλημα που θα διεξαχθεί (10:30).

Στη συνέχεια η τελετή λήξης θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Θα υπάρξουν θεατές στην τελετή λήξης;

Όπως και στην τελετή έναρξης, έτσι και στην τελετή λήξης δεν θα υπάρχουν θεατές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά διάφοροι επίσημοι θα δώσουν το παρών, όπως και όσοι αθλητές θα έχουν παραμείνει στο Τόκιο.

Αν και η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην τελετή έναρξης, στην τελετή λήξης οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από την Πρέσβη τους στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Ενώ θα υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλα κράτη.

Τι θα συμβεί στην τελετή λήξης;

Η τελετή λήξης είναι μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη Ολυμπιάδα, η οποία διεξήχθη στην Αθήνα το 1896. Είναι μια γιορτή η οποία λαμβάνει χώρα στα τέλη κάθε Ολυμπιάδας και σηματοδοτεί το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και την εκκίνηση των εργασιών για την επόμενη Ολυμπιάδα, η οποία θα διεξαχθεί το 2024 στο Παρίσι.

Το θέμα της φετινής τελετή λήξης είναι ο «κόσμος που μοιραζόμαστε», ο οποίος σύμφωνα με τους διοργανωτές αντικατοπτρίζει το Ολυμπιακό πνεύμα και «την ιδέα πως καθένας από εμάς κατοικεί στον δικό του κόσμο».

Αν και τα τελετουργικά της τελετής λήξης αφήνονται στην χώρα διεξαγωγής, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία τέθηκαν το 1920 στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας και στη συνέχεια έγιναν νόμοι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτά τα τελετουργικά έχουν αγαπηθεί από τους θεατές, καθώς είναι η παρέλαση των σημαιών κάθε χώρας, τη παρέλαση της νίκης, το μοίρασμα των χρυσών μεταλλίων, και η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας, η οποία παραδίδεται στη χώρα που θα διεξάγει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό τελετουργικό είναι το σβήσιμο της Ολυμπιακής φλόγας. Όταν σβήσουν και τα φώτα… τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ολοκληρωθεί.

Επιμέλεια: Νικηταράς Θάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος