Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Μόλις λίγες ημέρες πριν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της τελευταίας 5ετίας, τα κρούσματα σε αθλητές όλου του κόσμου γίνονται όλο και περισσότερα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν επίσημα σε λιγότερο από δύο ημέρες. Παρόλα, σύμφωνα με το άρθρο-έρευνα του cnn.com, αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλα τα αθλήματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και στον πληθυσμό της Ιαπωνίας, κάτι που κάνει τους περισσότερους κατοίκους της χώρας να θέλουν την ματαίωση της διοργάνωσης.

Τα πρωτόκολλα των Ολυμπιακών Αγώνων προβλέπουν πως όποιος αθλητής βρεθεί θετικός θα μετακινηθεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μακριά από το Ολυμπιακό Χωριό. Επίσης, όπως είναι φυσικό, θα αποκλειστεί αυτόματα από την διοργάνωση.

Κάτι παρόμοιο ίσχυε και στις δύο πρόσφατες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, το Euro2020 και το Copa America 2021. Ομάδες όπως η Ισπανία και η Βενεζουέλα στερήθηκαν των υπηρεσιών συγκεκριμένων παικτών τους λόγω θετικού τεστ. Παράλληλα και στο MLB παρατηρήθηκαν παρόμοια γεγονότα με έξι μέλη των Νιού Γιορκ Γιάνκις να βρίσκονται θετικοί. Το γεγονός αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την αναβολή της πρώτη αναμέτρησης μετά το All-Star Game του πρωταθλήματος.

Σε ότι αφορά καθαρά το κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων, ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αθλητών ή ανθρώπων που σχετίζονται με την διοργάνωση ξεπερνάνε τα 70. Το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόγραμμα εμβολιασμού περιπλέκει τα πράγματα σύμφωνα με τον δρ. Κόστι Σίφρι, επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Ταυτόχρονα, πέρα από όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, αρκετοί νεαροί αθλητές δεν έχουν καν αυτή την δυνατότητα διότι σε κάποιες χώρες ο εμβολιασμός δεν έχει “ανοίξει” για όλες τις ηλικίες» συμπλήρωσε ο Σίφρι.

Οι οδηγίες της ΔΟΕ προς τους αθλητές είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός του Ολυμπιακού Χωριού και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο υγείας της ΔΟΕ, Μπράιαν ΜακΚλόσκι, «οι αριθμοί των κρουσμάτων έως τώρα είναι πολύ χαμηλότεροι από τις προβλέψεις μας».

Η επικεφαλής της κλινικής του Πρόβιντενς, Άμι Κόμπτον Φίλιπς, πιστεύει πως θα έπρεπε οι ομάδες και οι ομοσπονδίες να «κυνηγήσουν» τον εμβολιασμό όλων των αθλητών τους. Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μιας και στις δύο μεγαλύτερες λίγκες του πλανήτη, το NBA και το MLB, τα ποσοστά φτάνουν οριακά το 85%. Φυσικά αυτό το νούμερο είναι άκρως ικανοποιητικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και αρκετά μακριά από αυτό που θα ήθελε η Κόμπτον Φίλιπς.

Επιμέλεια: Βασίλης Αγριτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος