Οι λόγοι που ο Μέσι άξιζε τη φετινή «Χρυσή Μπάλα»

Το διασημότερο ατομικό βραβείο στον επαγγελματικό αθλητισμό, η «Χρυσή Μπάλα», έχει και φέτος τον κάτοχό του, ο οποίος άξιζε να είναι ο νικητής.

Το βραβείο του «Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς» έχει γίνει θεσμός τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενώ δημιουργήθηκε το μακρινό 1956. Η «Χρυσή Μπάλα» είναι ένα τρόπαιο που κάθε παιδί σε μικρή ηλικία ονειρεύεται να κατακτήσει μια μέρα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που υπήρξαν «αντιδράσεις» στην ανακοίνωση του ονόματος του νικητή. Το 2010, το 2013, το 2014 και το 2018 είναι οι πιο χαρακτηριστικές των τελευταίων ετών. Πολλές φορές όμως, φίλαθλοι, αθλητές και δημοσιογράφοι ξεχνούν τι πραγματικά αντιπροσοπεύει η «Χρυσή Μπάλα».

Το εν λόγω βραβείο δεν πάει στον παίκτη με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά. Ούτε στον παίκτη με τους περισσότερους τίτλους σε μια χρονιά. Πρόκειται για ένα 100% ατομικό βραβείο, στο οποίο δεν παίζει μεγάλο ρόλο η επιτυχία της ομάδας του εκάστοτε υποψήφιου. Τα κριτήρια για την ανάδειξη του νικητή είναι συγκεκριμένα. Αφορούν την επιδραστικότητα του κάθε ποδοσφαιριστή στην ομάδα του, ενώ προσμετρώνται και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζεται. Σε όλα αυτά «μπαίνουν» και τα στατιστικά και οι τίτλοι, αλλά χωρίς να είναι τα σημαντικότερα κριτήρια. Τέλος, σε χρονιές που υπάρχουν διοργανώσεις εθνικών ομάδων, οι απόδοση του κάθε ποδοσφαιριστή σε αυτές παίζουν επίσης πολύ μεγάλο ρόλο. Μια μίξη όλων αυτών αναδικνύουν τον νικητή και όχι τα γκολ ή οι τίτλοι.

Ο Λιονέλ Μέσι, κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους κατέκτησε δύο τίτλους. Το Κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα και το Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή. Σε ότι αφορά τα στατιστικά πέτυχε 41 γκολ σε 56 αγώνες, είχε 17 ασίστ, ενώ αναδείχθηκε MVP αγώνα 28 φορές. Οι ατομικές διακρίσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Λα Λίγκα παίζοντας στην χειρότερη έκδοση της Μπαρτσελόνα εδώ και δύο δεκαετίες (με την οποία παραλίγο να πάρει και το πρωτάθλημα). Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ, πρώτος δημιουργός και MVP του Κόπα Αμέρικα, αναγκάζοντας την Βραζιλία να χάσει για πρώτη φορά μετά από 71 χρόνια στο θρυλικό «Μαρακανά».

Όντας ο απόλυτος ηγέτης σε δύο ομάδες που δεν αποτελούσαν καν τα φαβορί για να κατακτήσουν τίτλους, έκανε ξανά τη διαφορά. Φυσικά, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα στοιχεία που δεν μπορούν να αναφερθούν. Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι για το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής συνεισφοράς του Μέσι στο χορτάρι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη στατιστικές κατηγορίες.

Από την άλλη, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αποτέλεσε για ακόμη μια φορά μια «μηχανή των γκολ». Έσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ για τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στην Μπουντεσλίγκα (πέτυχε 41) και κατέκτησε πρωτάθλημα και σούπερ καπ. Στο Euro2020 (που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021) ήταν άφαντος. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στο ότι θα ήταν ο νικητής της «Χρυσής Μπάλας» το 2020, αν είχε απονεμηθεί (το είπε και ο ίδιος ο Μέσι κατά τη διάρκεια της απονομής του). Ο Πολωνός κατέκτησε το βραβείο της FIFA «The Best» για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Φέτος, όμως, δεν ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Φυσικά και είχε… case για να αναδειχθεί νικητής. Απλώς του Αργεντινού ήταν «ισχυρότερο». Αν κάποιος ψάχνει πραγματικά ένα «σκάνδαλο» ή «έγκλημα» θα πρέπει να κοιτάξει στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Το 2021 ήταν ο κορυφαίος σκόρερ και για αυτό… υπάρχουν το «Χρυσό Παπούτσι» και το νεοσύστατο βραβείο του «France Football», τα οποία και κατέκτησε.

Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Αγριτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος