O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)

Σημαντικό έργο επιτελεί εδώ και χρόνια στην Αχαΐα ο συνδέσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας (ΣΕΠΑ). Για τη λειτουργία του συνδέσμου μίλησε στο ert.gr ο πρόεδρός του Δημήτρης Κόμπλας.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
Δημήτρης Κόμπλας
  • Πότε ιδρύθηκε ο ΣΕΠΑ και ποιοι ήταν οι λόγοι της δημιουργίας του (και ακολούθως οι λόγοι της επαναδραστηριοποίησής του).

Ο ΣΕΠΑ ιδρύθηκε το 1984 για πρώτη φορά. Ήταν μία κίνηση από Αχαιούς ποδοσφαιριστές που προσδοκούσαν την βελτίωση των συνθηκών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια αυτή κράτησε για 4-5 χρόνια. Υπήρχαν πολλά εμπόδια εκείνη την εποχή, που δυσχέραιναν  την υλοποίηση των επιδιώξεων των ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τότε δημιουργούσε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ παραγόντων και ποδοσφαιριστών.

Το 2009 υπήρξε μία κίνηση από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΠΑ προς τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές για επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου. Αρκετοί ποδοσφαιριστές εκδήλωσαν ενδιαφέρον και αποτέλεσμα ήταν το ενδιαφέρον αυτό να γίνει πράξη. Ο στόχος, ανέκαθεν, παραμένει ο ίδιος και επικεντρώνεται στη βελτίωση του επιπέδου του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, την ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και την αναγνώριση των προσπαθειών των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο Οβρυάς Αχαΐας
  • Με ποιούς τρόπους δραστηριοποιείται ο σύνδεσμος και ποιοί είναι οι στόχοι του αυτή την περίοδο;

Ο Σύνδεσμος έχει πετύχει να γίνει γνωστός με τις δράσεις του όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Οι στοχευμένες κινήσεις του σε ουσιώδη θέματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, βοήθησαν σε αυτή την Πανελλήνια αναγνώριση. Η παρουσία του Συνδέσμου είναι άμεση ακόμα και στα καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Αξιοποιεί το χρόνο του σε δράσεις που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικά συμμετέχει στις αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από τους θεσμούς του ποδοσφαίρου είτε ως συνδιοργανωτής είτε ως βασικός καλεσμένος. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει Ταμείο Τραυματιζομένων Ποδοσφαιριστών, Γιορτή του Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή, Πρωτοχρονιάτικη εορτή.

Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να εναρμονίσουμε το καταστατικό μας με τα δεδομένα της UEFA, κάτι που θα αποτελέσει οδηγό τα επόμενα χρόνια για τον Σύνδεσμο μας.

  • Με ποιους φορείς συνεργάζεται;

Συνεργάζεται με την ΕΠΣ Αχαΐας, τον Σύνδεσμο Προπονητών και Διαιτητών καθώς και με τους αθλητικούς οργανισμούς των Δήμων του Νομού μας. Αγαστή συνεργασία υπάρχει και με τον ΠΣΑΠ καθώς και με άλλους Συνδέσμους Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο “Φώτης Αραβαντινός” – Πάτρα
  • Πώς έχει αντιμετωπιστεί η λειτουργία του από ποδοσφαιριστές και φιλάθλους;

Η αντιμετώπιση από την πρώτη στιγμή ήταν θετική. Επιλέξαμε πρώτα να μας γνωρίσουν οι θεσμοί, να καταλάβουν τον λόγο ύπαρξης μας και στην συνέχεια εκφράσαμε τις επιδιώξεις μας. Όταν οι επιδιώξεις μας έγιναν διεκδικήσεις και εισακούστηκαν, τότε ήταν και η στιγμή που ο Σύνδεσμος απόκτησε ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση και προσέλκυσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο Μεσσατίδας Αχαΐας “Κώστας Ζάρρας”
  • Πώς λειτουργεί το ταμείο υποστήριξης των τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών;

Η υγεία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ήταν το πρωταρχικό μέλημα του Συνδέσμου μας. Λόγω της κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που είναι ανασφάλιστοι και η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες Υγείας είναι δύσκολη. Η λύση ήταν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο που να βοηθάει ουσιαστικά, ώστε ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής να μην επιβαρύνεται οικονομικά ή να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Έτσι έγινε αυτό το Ταμείο Τραυματιζομένων Ποδοσφαιριστών που συγκεντρώνει χρήματα από τις εκδηλώσεις του ΣΕΠΑ.

Σημαντική είναι η συνεισφορά της ΕΠΣ Αχαΐας που δίνει τα έσοδα από τους τελικούς του Κυπέλλου Ερασιτεχνών και του Σούπερ Καπ στο Ταμείο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται τα διαχειρίζεται μία επιτροπή που αποτελείται από τους πρόεδρους της ΕΠΣ Αχαΐας, του Συνδέσμου Προπονητών, του Συνδέσμου Διαιτητών, του Συνδέσμου των Ποδοσφαιριστών καθώς και από ένα μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο “Ντα Λουζ” – Πάτρα
  • Ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, τόσο αριθμητικά αν επαρκούν για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, όσο και από ποιοτική άποψη, ειδικά στους αγωνιστικούς χώρους;

Όπου υπάρχει πυκνοκατοικημένη περιοχή άρα και πολλές ομάδες υπάρχουν προβλήματα. Σε Πάτρα και Αίγιο είναι πιο εμφανές το ζήτημα αυτό. Τα γήπεδα επαρκούν για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων αλλά καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τους υπεύθυνους. Η ποιότητα των γηπέδων είναι χαμηλή και πολλές φορές τα ίδια τα γήπεδα ευνοούν τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών.

Τα γήπεδα αυτά είναι παράλληλα και τα προπονητήρια των ομάδων. Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο Νομό μας και είναι και ένας από τους λόγους που οι ομάδες μας και οι ποδοσφαιριστές μας δεν μπορούν να βρεθούν στην SuperLeague, και ας είμαστε ο τρίτος Νόμος της Ελλάδας.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο “Ντα Λουζ” – Πάτρα
  • Ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ΣΕΠΑ στη λειτουργία του, αλλά και οι πιο θετικές στιγμές σε αυτήν;

Δυσκολίες υπήρχαν και ενδεχομένως θα υπήρχαν ακόμα περισσότερες αν ο σκοπός και οι ενέργειες μας δεν ήταν ξεκάθαρες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω και να σταθώ σε κάποια δυσκολία, μπορώ όμως να σας πω πόσο ευχάριστα νιώθαμε όταν ξεπερνούσαμε τις δυσκολίες και πετυχαίναμε τους στόχους μας.

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ert.gr (pic)
γήπεδο Σταυροδρομίου Αχαΐας
  • Υπάρχει συνεργασία του ΣΕΠΑ με αθλητικούς φορείς εκτός νομού, πχ υπάρχουν άλλοι σύνδεσμοι ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών;

Υπάρχει με τον ΠΣΑΠ, με τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών Λήμνου, Μεσσηνίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης. Οι σύνδεσμοι αυτοί λειτουργούν και προσφέρουν και πρέπει να δούμε τι προβλέπουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Ποδόσφαιρου για τους Ερασιτέχνες Ποδοσφαιριστές ώστε να κινηθούμε σε κατεύθυνση τέτοια που θα διευκολύνει την συνεργασία με την ΕΠΟ, μήπως μπορέσουμε όλοι μαζί να δούμε μετά από χρόνια ένα πιο ελκυστικό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.

Συνέντευξη & φωτο αγώνων: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος