ertnews.gr

«Νόμος Ρεφαέλοφ», ο κανόνας που μπορεί να αλλάξει το ποδόσφαιρο

19/10 18:47
Ποδόσφαιρο

Από το Βέλγιο, εκεί που ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν ξεκίνησε την περιπέτειά του για να αλλάξει για πάντα το ποδόσφαιρο, φαίνεται πως αρχίζει μία νέα «επανάσταση», ικανή να προκαλέσει νέο… σοκ στον κόσμο του αθλήματος.

Βέλγος δικαστής ζήτησε από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο να εξετάσει κατά πόσον ο κανόνας της UEFA, ο οποίος απαιτεί ελάχιστο αριθμό γηγενών παικτών, συμμορφώνεται με την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, τους εργατικούς νόμους και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Όπως έκανε γνωστό το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP), η απόφαση για το σχετικό αίτημα ελήφθη την Παρασκευή από δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Ο κανόνας που επέβαλε η UEFA το 2005 αμφισβητήθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, ως περιορισμός στις επιλογές της ενδεκάδας και στη συγκρότηση αποστολής.

Η διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι από την Αντβέρπ και τον τότε παίκτη της, Ισραηλινό διεθνή, Λίορ Ρεφαέλοφ, και αφορούσε τον καθορισμό ποσόστωσης για τους γηγενείς παίκτες στην πρώτη ομάδα και τον αριθμό τους στην αποστολή την ημέρα του αγώνα.

Το όριο του ρόστερ για μια βελγική ομάδα 25 παικτών πρέπει να περιλαμβάνει οκτώ ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, ενώ τουλάχιστον έξι από αυτούς τους παίκτες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα.

Αυτή είναι η δεύτερη ποδοσφαιρική νομική υπόθεση που προσέρχεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διαμάχη των συλλόγων της Ευρωπαϊκής Super League με την UEFA, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί εάν ο κανόνας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας που απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό γηγενών παικτών είναι νόμιμος ή όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version