Νίκος Ζιώγαλας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Ετσι έγινε “ύμνος” της ΑΕΚ το τραγούδι “Πέρασε η μπόρα”» (audio + video)

«Μόνη ξανά δεν θα σ’ αφήσω, να μην μ’ αφήσεις μόνο ποτέ! Πέρασε η μπόρα, πέρασε…»

Μέσα σε αυτούς τους στίχους οικοδομήθηκε η «ποδοσφαιρική επανάσταση» που επιχειρήθηκε στην ΑΕΚ επί εποχής προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη. Εάν το αποτέλεσμα αυτής της επανάστασης ήταν επιτυχημένο ή, τέλος πάντων, βοήθησε την «Ένωση» να βρει το δρόμο της, αποτελεί ένα θέμα που αξίζει ανάλυσης και μελέτης από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Όμως, ποια είναι η ιστορία αυτού του τραγουδιού, που τραγουδήθηκε από τους χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ, όσο ενδεχομένως κανένα άλλο; Πως προέκυψε και τελικά αποτέλεσε έναν «ύμνο» στα χείλη των οπαδών;

Ο δημιουργός και ερμηνευτής (μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου) του άσματος, Νίκος Ζιώγαλας, έδωσε την απάντηση στην ΕΡΑσπορ 101,8, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» με οικοδεσπότη τον Τάσο Επιτρόπου.

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός με τις διαχρονικές επιτυχίες «έκανε παιχνίδι» για δυο ώρες στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συντροφιά με την Κατερίνα Ντίνου, με την οποία ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο το «Πέρασε η μπόρα» (video), ενώ παράλληλα εξιστόρησε την… πορεία του τραγουδιού:

«Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω πως όταν έγραψα αυτό το τραγούδι, το μυαλό μου δεν πήγε ποτέ στην ΑΕΚ. Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που είμαι φίλος του Παναθηναϊκού! Το έγραψα το 1990 βιωματικά, για καθαρά προσωπικούς λόγους, χωρίς… ποδοσφαιρικές σκέψεις. Το 2004 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Ντέμη, που μου ζήτησε ραντεβού για να μιλήσουμε. Παραξενεύτηκα, σκέφτηκα πως θα θέλει η τότε σύζυγός του, Δέσποινα Βανδή, κάποια συνεργασία. Πήγα στο ραντεβού και μου είπε ‘’πως οι στίχοι ταιριάζουν με την ΑΕΚ και την προσπάθεια που κάνει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα’’. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή πραγματικά αισθανόμουν πως ταίριαζε γάντι. Φυσικά και έδωσα το ‘’ΟΚ’’ και κάθε Κυριακή το τραγουδούσαν οι οπαδοί της ΑΕΚ. Μάλιστα, δεν σας κρύβω πως μου άρεσε αυτό και πήγαινα και στο γήπεδο. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μένα να εκφράζεται τόσος κόσμος με κάτι δικό μου».

Για τα παράπονα φίλων του ΠΑΟΚ ότι δεν έγραψε τραγούδι και για τη δική τους ομάδας είπε: «Δεν συνέβη με πρόθεση, άλλωστε και το τραγούδι που έγραψα δεν ήξερα ότι θα γίνει ύμνος για την ΑΕΚ».

Όμως, ο Νίκος Ζιώγαλας αποκάλυψε και την αμηχανία που αισθάνθηκε όταν πήγε να παρακολουθήσει ένα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού: «Αντιλήφθηκα πως είμαι από την αντίθετη πλευρά, αφού βρισκόμουν στα επίσημα της ΑΕΚ! Καλό το τραγούδι, αλλά σάστισα λίγο. Είδα του οπαδούς της ομάδας μου και τους παίκτες και είπα στους παρευρισκόμενους πως ‘’εγώ ανήκω εκεί’’, δείχνοντας του φίλους του Παναθηναϊκού»!

«Τώρα εάν με ρωτήσετε γιατί ένα παιδί από τη Βέροια έγινε Παναθηναϊκός, δεν ξέρω να σας απαντήσω ακριβώς. Πάντως, εκείνες τις εποχές ο Παναθηναϊκός είχε ηχηρά ονόματα και καλή ομάδα, οπότε μάλλον γι’ αυτό ταυτίστηκα με το πράσινο», συμπλήρωσε ο Ζιώγαλας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπέροχη Κατερίνα Ντίνου, η οποία ξεκαθάρισε πως «δεν είμαι απλή φίλαθλος, αλλά οπαδός του Παναθηναϊκού και μάλιστα πηγαίνω σε αγώνες. Το εντυπωσιακό είναι πως, αν και φανατική, τα παιδιά μου είναι Ολυμπιακοί και πολλές φορές διαφωνούμε, αλλά πάντα σε κόσμιο επίπεδο».

Οι δύο φίλοι του Παναθηναϊκού, η Κατερίνα και ο Νίκος, ερμήνευσαν «ζωντανά» στο στούντιο της ΕΡΑΣΠΟΡ 101,8, με μοναδικό τρόπο, το «Πέρασε η μπόρα» και το αφιέρωσαν σε όλους τους ακροατές και ακροάτριες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος