Με μυθικό Φουρνιέ «ταπείνωσε» ξανά την TEAM USA η Γαλλία

Όπως και πριν δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ της Κίνας, έτσι και σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι Γάλλοι επικράτησαν των Αμερικανών με 83-76.

Οι «μπλε» παρότι έμειναν πίσω στο πρώτο ημίχρονο και κυνηγούσαν για αρκετή ώρα στο σκορ, έκαναν ανατροπή στην τρίτη περίοδο και εν τέλει επανέλαβαν τον θρίαμβο του 2019. Κορυφαίος όλων ο εκπληκτικός Εβάν Φουρνιέ που σταμάτησε στους 28 πόντους. Πλέον οι Γάλλοι είναι πρώτοι στον Α’ όμιλο και θα αντιμετωπίσουν την Τσεχία για την δεύτερη αγωνιστική. Οι Η.Π.Α. από την άλλη θα έχουν την ευκαιρία να πετύχουν την πρώτη τους νίκη κόντρα στο Ιράν.

Παρακολουθήστε τα τελευταία 2:00 της μεγάλης αναμέτρησης.

Το ματς:

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν καλά τον αγώνα και βρέθηκαν στο +7 (11-18) πολύ νωρίς με τους Ντουράντ και Λίλαρντ να μοιράζονται τους πόντους. Οι παίκτες του Πόποβιτς βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ατομικές τους προσπάθειες. Αντίθετα οι Γάλλοι προσπάθησαν να παίξουν περισσότερο ομαδικά, να ψάξουν την έξτρα πάσα και να βρουν το εύκολο καλάθι. Το δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 15-22.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου η ομάδα του Βενσάν Κολέ επιχείρησε να ρίξει τη διαφορά με κύριους εκφραστές τους Φουρνιέ και Φαλ. Παρότι για αρκετή ώρα οι «μπλε» έμεναν κοντά στο σκορ, αυτό άλλαξε στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου. Η TEAM USA βρήκε πόντους από τον Αντεμπάγιο και τον Λίλαρντ, έβγαλε άμυνες και έφτασε έως και το +10. Εν τέλει οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 37-45.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γάλλοι μπήκαν με… «φόρα», κατέβασαν τη διαφορά και έδειξαν στους Αμερικανούς ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η νίκη. Το +10 (37-47) έγινε μέσα σε πέντε λεπτά ισοπαλία (52-52) με τον Φουρνιέ να «οργιάζει» και τον Πουαριέ να δίνει πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο. Με 2:40 στο ρολόι οι «μπλε» μπήκαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο (55-54). Προεξάρχοντος του Ντε Κολό οι παίκτες του Κολέ όχι μόνο διατήρησαν το προβάδισμά τους αλλά και το διεύρυναν κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο στο +6 (62-56).

Με τον Χόλιντεϊ να κάνει μόνος του ένα 5-0 σερί η TEAM USA μείωσε στον πόντο. Παρόλα αυτά και οι δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδους ήταν άστοχες. Ο άσος των Μπακς έφτασε σημείο να παίρνει ακόμη και επιθετικά ριμπάουντ για την ομάδα του ενώ ταυτόχρονα έγινε και ο πρώτος σκόρερ της. Κι εκεί που το μομέντουμ έμοιαζε να είναι υπέρ των Αμερικανών με τη διαφορά στους επτά πόντους, οι Γάλλοι την κατέβασαν στον έναν με ενάμιση λεπτό στο ρολόι. Μετά από φάση διαρκείας ο Φουρνιέ έβαλε ένα τεράστιο τρίποντο για να κάνει το 76-74. Ο Ντουράντ αστόχησε σε δύο τρίποντα, οι Γάλλοι πήραν βολές και με τον Ντε Κολό έκανε 2/2 και το 78-74. Στην μοναδική ευκαιρία της TEAM USA να σώσει την παρτίδα, ο Λίλαρντ γλίστρησε, έχασε τη μπάλα και στη συνέχεια ο Φουρνιέ κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ. Ο παίκτης των Σέλτικς είχε 1/2 βολές. Στην επαναφορά των Γάλλων κέρδισε δύο καινούργιες βολές ο Ρούντι Γκομπέρ από το 5ο φάουλ του, τραγικού, Κέβιν Ντουράντ. Το παιχνίδι των βολών συνεχίστηκε για κάποια δευτερόλεπτα με την ομάδα του Κολέ εν τέλει να επικρατεί με 83-76.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 37-45, 62-56, 83-76.

Γαλλία (Κολέ): Ντε Κολό 13, Φουρνιέ 28, Γιαμπουσέλε 6, Μπατούμ 5, Γκομπέρ 14, Αλμπισί, Κορνέγ, Ντιλικίνα, Φαλ 7, Ερτέλ 5, Λουαβού-Καμπαρότ 2, Πουαριέ 3.

Η.Π.Α. (Πόποβιτς): Λίλαρντ 11, Λαβίν 8, Ντουράντ 10, Γκριν 2, Αντεμπάγιο 12, Μπούκερ 4, Γκραντ, Χόλιντεϊ 18, ΜακΓκι 2, Μίντλετον, Τέιτουμ 9, Τζόνσον.

Επιμέλεια: Βασίλης Αγριτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος