Κυνηγά το πρώτο Ολυμπιακό «repeat» κρίκων μετά το 1972 ο Πετρούνιας

Ένα «στοιχειωμένο» ρεκόρ είναι έτοιμος να ισοφαρίσει ο Λευτέρης Πετρούνιας αν καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων στις 2 Αυγούστου (11:00).

Ο 30χρονος θα έχει μια ιστορική ευκαιρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πιο συγκεκριμένα, αν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου την Δευτέρα θα είναι ο πρώτος μετά από 49 χρόνια που κατακτά δύο σερί Ολυμπιακά χρυσά στους κρίκους. Μόνο δύο αθλητές-θρύλοι το έχουν καταφέρει σε ολόκληρη την ιστορία του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για τον Αρμένιο Αλμπέρτ Αζαριάν, ο οποίος θριάμβευσε με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης το 1956 και το 1960, καθώς και τον Ιάπωνας Ακινόρι Νακαγιάμα, στις διοργανώσεις του 1968 και του 1972.  Ο Πετρούνιας είχε αναδειχθεί χρυσός Ολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016 πραγματοποιώντας μια ανεπανάληπτη εμφάνιση.

Για να γίνει αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις τρεις φορές τα τελευταία 40 χρόνια έχει γίνει «repeat» από αθλητή σε οποιοδήποτε αγώνισμα της ενόργανης γυμναστικής. Ο Ισπανός Χερβάσιο Ντεφέρ στο άλμα το 2000 και το 2004, ο Κινέζος Κάι Ζόου στις ασκήσεις εδάφους το 2008 και το 2012 αλλά και ο Ιάπωνας Κοχέι Ουτσιμούρα στο σύνθετο ατομικό το 2012 και το 2016.

Ο μόνος γυμναστής που μπορεί να καταφέρει το ίδιο στο Τόκιο είναι ο Βρετανός Μαξ Γουίτλοκ. Ο 28χρονος είχε θριαμβεύσει στον πλάγιο ίππο στο Ρίο και είναι ο μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης στην ενόργανη γυμναστική, μαζί με τον Πετρούνια, που βρίσκεται σε τελικό αγωνίσματος φέτος.

Επιμέλεια: Βασίλης Αγριτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος