Η ψυχολογική «ευφυΐα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες που χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή

Η διαδικασία των πέναλτι είναι μακράν το πιο ψυχοφθόρο πράγμα στον κόσμο των αθλημάτων, καθώς από την μία στιγμή στην άλλη, η ψυχολογία των παικτών της ομάδας μπορεί να αλλάξει ραγδαία, από το κακό στο καλύτερο και αντίστροφα. Όλα κρίνονται από ένα σουτ από την απόσταση των 11 βημάτων, το οποίο ο εκτελεστής καλείται να βάλει και ο τερματοφύλακας να πιάσει. Η κατάληξη μπορεί να κρίνει ολόκληρο τον αγώνα.

Στην διαδικασία των πέναλτι φυσικά κρίθηκε και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία, που είδε τον Λιονέλ Μέσι να κατακτά για πρώτη φορά στην καριέρα του το βαρύτιμο τρόπαιο. Πρωταγωνιστής ήταν ο τερματοφύλακας της Αργεντινής, Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος έχει γίνει «ειδικός» στο ψυχολογικό παιχνίδι των πέναλτι, καταφέρνοντας να μπαίνει στο μυαλό των εκτελεστών πολύ εύκολα. Μάλιστα, ετοιμάζονται αλλαγές στους κανονισμούς λόγω των ενεργειών του Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Όλα όμως είχαν ξεκινήσει στα ημιτελικά του Copa America 1,5 χρόνο πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Αργεντινή αντιμετώπιζε την Κολομβία και το ματς είχε οδηγηθεί στα πέναλτι. Εκεί ήταν τα πρώτα σημάδια του ψυχολογικού «πολέμου» για τον οποίο είναι ικανός ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, καθώς κατάφερε να μπει στο μυαλό τριών εκτελεστών και να αποκρούσει τα πέναλτι τους. Μάλιστα, όταν ο Γέρι Μινά της Έβερτον ήταν έτοιμος εκτελέσει, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες του είπε: «Βλέπω το πόσο αγχωμένος είσαι, ξέρω σε ποια μεριά θα σουτάρεις. Κοίτα πώς θα το πιάσω. Να με θυμάσαι, θα το πιάσω». Φυσικά τα «παιχνίδια» του Μαρτίνες ήταν επιτυχημένα και απέκρουσε το πέναλτι του Μινά.

Στον τελικό του Μουντιάλ, ο Μαρτίνες ήταν στο καλύτερο επίπεδό του, όσον αφορά την ικανότητά του να ασκήσει ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο εκτελεστή. Έκανε ό,τι μπορούσε για να χαλάσει την αυτοσυγκέντρωση των παικτών της Γαλλίας, ώστε να τους οδηγήσει σε μία κακή εκτέλεση που θα έδινε το προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου στην Αργεντινή.

Ήταν πάρα πολύ ήρεμος και ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει ώστε να κερδίσει η χώρα του. Αυτό που κάνει καλύτερα από κάθε άλλο, να παίζει με την ψυχολογία του αντίπαλου ποδοσφαιριστή κατά την διαδικασία των πέναλτι.

Πρώτος εκτελεστής ήταν ο Κιλιάν Μπαπέ, που είχε σκοράρει χατ-τρικ εναντίον του στην διάρκεια του αγώνα και της παράτασης, μάλιστα σκοράροντας δύο φορές από την «άσπρη βούλα».

Ξεκίνησε τα παιχνίδια του δίνοντας το χέρι του στον Μπαπέ, ενώ συνέχισε μιλώντας στον διαιτητή για να δει άμα η μπάλα ήταν τοποθετημένη σωστά στα 11 βήματα, ώστε να καθυστερήσει την εκτέλεση. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να καταλάβει μέχρι που μπορεί να «φτάσει» χωρίς να τιμωρηθεί για τις ενέργειες του από τον διαιτητή του τελικού. Ο Μπαπέ ωστόσο ευστόχησε, με την Γαλλία να κάνει το 1-0.

Μετά ήταν η ώρα του Λιονέλ Μέσι να εκτελέσει, σε ένα πέναλτι το οποίο θα έκρινε τα πάντα για τους Αργεντινούς. Αν ο αρχηγός τους το έχανε, τα πάντα θα τελείωναν εκεί και η ψυχολογία τους θα ήταν μηδαμινή.

Ο “Pulga” εκείνη την στιγμή έκανε το αδιανόητο για πολλούς. Εκτέλεσε ήρεμα, ένα πέναλτι χωρίς καθόλου δύναμη, από την αντίθετη πλευρά που είχε πέσει ο Ούγκο Γιορίς. Μια ψύχραιμη εκτέλεση, το οποίο εκτόνωσε το ηθικό των παικτών της Αργεντινής αλλά και του Εμιλιάνο Μαρτίνες, βλέποντας τον αρχηγό της ομάδας να εκτελεί το σημαντικότερο πέναλτι της καριέρας του τόσο ήρεμα, χωρίς κανένα άγχος.

Μετά ήταν η ώρα του Κίνγκσλεϊ Κομάν να εκτελέσει από το σημείο του πέναλτι. Ο Μαρτίνες έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την εκτέλεση του Κιλιάν Μπαπέ, δηλαδή έδωσε το χέρι του στον Κομάν πριν αρχίσει να λέει στον διαιτητή να τσεκάρει αν η μπάλα ήταν τοποθετημένη σωστά, για να καθυστερήσει την εκτέλεση αλλά και να χαλάσει την ψυχραιμία του Κομάν, κάτι το οποίο κατάφερε. Ο Κομάν σούταρε στην δεξιά πλευρά της εστίας του Μαρτίνες ο οποίος έπεσε σωστά και απέκρουσε την μπάλα με το στήθος του, δίνοντας το προβάδισμα στην Αργεντινή. Πανηγύρισε έξαλλα, ώστε να δώσει ακόμη περισσότερη ψυχολογία στους συμπαίκτες του.

Η ψυχολογική «ευφυΐα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες που χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή
Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες αποκρούει με το στήθος το πέναλτι του Κομάν

Επόμενος εκτελεστής ήταν ο Πάουλο Ντιμπάλα, που σούταρε δυνατά την μπάλα στο κέντρο, κάνοντας το 2-1 για τους Αργεντινούς.

Στο τρίτο πέναλτι των Γάλλων, ήταν η αποκορύφωση του ψυχολογικού πολέμου που μπόρεσε να ασκήσει ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Πλέον ξέροντας πως δύσκολα ο διαιτητής θα τον τιμωρήσει, πήγε στο σημείο του πέναλτι ενώ ο Τσουαμενί της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν έτοιμος να σουτάρει, πήρε την μπάλα στα χέρια του και γύρισε πίσω στο τέρμα του κρατώντς την στα χέρια του. Ήταν με την πλάτη γυρισμένος στον Τσουαμενί και τον διαιτητή καθυστερώντας την εκτέλεση, ενώ ζητούσε από τους οπαδούς να εμψυχώσουν τον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Όταν ο διαιτητής ζήτησε την μπάλα, την έριξε λίγα μέτρα μακριά από τον Γάλλο μέσο, αναγκάζοντας τον να περπατήσει μέχρι εκείνο το σημείο για να την πάρει ο ίδιος και να την τοποθετήσει στο σημείο του πέναλτι. Ο μέσος την έστειλε στην ίδια γωνία με τον Κομάν, αλλά την έστειλε χαμηλά άουτ, αν και ο Αργεντινός είχε μαντέψει ακόμη μία φορά σωστά. Πήρε την μπάλα ο ίδιος και την έδωσε στον Λεάντρο Παρέδες, εμποδίζοντας τον Ούγκο Γιορίς να κάνει παρόμοιες ενέργειες με τον ίδιο. Ο Παρέδες σκόραρε και η Αργεντινή έκανε το 3-1.

Συνέχισε τα ίδια ακριβώς με τον Κολό Μουανί, του οποίου είχε αποκρούσει ένα κρίσιμο σουτ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, ωστόσο ο διαιτητής είχε δει αρκετά και του έβγαλε την κίτρινη κάρτα. Όμως, η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί, η Αργεντινή ήδη ήταν σχεδόν η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο Κόλο Μουανί ευστόχησε και όλοι περίμεναν τον Γκονσάλο Μοντιέλ της Σεβίλλης. Αν ευστοχούσε η Αργεντινή ήταν η νικήτρια, αν αστοχούσε οι Γάλλοι θα είχαν ακόμη μία ευκαιρία για να «γυρίσουν» τον αγώνα.

Η ψυχολογική «ευφυΐα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες που χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή
Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες δέχεται την κίτρινη κάρτα στη διαδικασία των πέναλτι

Ο Μοντιέλ την έστειλε στην δεξιά γωνία ενώ ο Ούγκο Γιορίς έπεσε αριστερά και η Αργεντινή «στέφθηκε» η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια, σε μια επίδειξη της ψυχολογικής ευφυΐας του τερματοφύλακά της, Εμιλιάνο Μαρτίνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος