Η αλλόκοτη ταύτιση της οικονομικής αυτοκρατορίας της Κίνας με εκείνη στο πινγκ–πονγκ

Όταν τα πλεονεκτήματα μίας κυρίαρχης δύναμης, υπερτερούν των ατελειών της· τόσο στην παγκόσμια αγορά, όσο και στον αθλητισμό.

Η –σχεδόν– άψογη απόδοση της ασιατικής χώρας στην επιτραπέζια αντισφαίριση όχι μονάχα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά και συνολικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλύπτει σημαντικές παραμέτρους· οι οποίες, σχετίζονται με την οικονομική της άνοδο.

Στα μάτια του Δυτικού Κόσμου, το σύστημα δημιουργίας κορυφαίων αθλητών –που ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές με εκείνο των πρώην σοβιετικών κρατών– φαίνεται βαθιά δυσλειτουργικό· αγόρια, κορίτσια στο μεταίχμιο παιδικής & εφηβικής ηλικίας, να επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση με απόλυτη ακρίβεια και υπομονή. Ανταποδίδοντας μηχανικά, τα εκατοντάδες μπαλάκια που εκτοξεύει με ταχύτητα ο προπονητής τους. Ύστερα από –περίπου– δώδεκα χρόνια, εκείνα που δεν καταφέρνουν να αναδειχθούν μέσα από μία μεγάλη και συνεχώς ανανεωμένη «δεξαμενή» επίδοξων νεαρών, επανέρχονται με τη βοήθεια ενός πιο «συμβατικού» μοντέλου· βάσει της πεπατημένης των προηγούμενων ετών.

Το ταλέντο & η σκληρή δουλειά, δεν εγγυώνται την επιτυχία· η αναβάθμιση του προγράμματος προπόνησης για το κάθε παιδί, κοστίζει. Όσον αφορά τις επαγγελματικές προδιαγραφές, γονείς καταβάλλουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ώστε να τους προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή προοπτική.

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός πρωταγωνιστεί, λόγω μεγέθους (κατά προσέγγιση 1.411.780.000 Κινέζοι πολίτες)· παραδοσιακά, οι περισσότεροι αφιερώνουν χρόνο ενασχόλησης με το πινγκ–πονγκ, οπότε το εύρος επιλογών διογκώνεται όλο και περισσότερο. Αυτομάτως, ενισχύεται το δίκτυο του αθλήματος· αύξηση επενδυτικού κεφαλαίου, βελτίωση & προσθήκη εγκαταστάσεων, πληθώρα προπονητών, μέγιστο αποτέλεσμα.

Πρωταρχικό ρόλο αποτελεί η διδασκαλία τεχνικών & πνευματικών προσεγγίσεων, προερχόμενων από κράτη του εξωτερικού· με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, μελετώνται κάθε είδους κινήσεις & ξεχωριστά χτυπήματα, για να γίνουν κομμάτι της μαθητείας. Φυσικά, η ανεύρεση είναι δύσκολη συνθήκη· καθώς, όλοι οι ελίτ αθλητές κατευθύνονται προς στην Κίνα για την προετοιμασία τους.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της ασιατικής χώρας, στηρίζεται στην ίδια μηχανική λογική· σε αντίθεση με εκείνο του Δυτικού κόσμου. Χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο αποκτούν ακαδημαϊκές & διδακτορικές σπουδές, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια για φοίτηση στα καλύτερα πανεπιστήμια και ιδρύματα της χώρας· αυτοσκοπός η επιτυχία για τους νέους, αντιμετωπίζοντας ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο.

Η πρόοδος της κινεζικής κοινωνίας σε γενικότερο πλαίσιο, βασίζεται στα αναφερθέντα τρία βασικά χαρακτηριστικά· μετατρέποντας σε δευτερεύουσας σημασίας, οιεσδήποτε αστοχίες & εσφαλμένες εκτιμήσεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ακολουθήστε μέσω της γκαλερί του ertnews.gr, την κινεζική γενιά Ολυμπιονικών:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος