Γαλλία – Γερμανία: Πρόωρος τελικός στον όμιλο του «θανάτου»

Η ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων μας φέρνει απόψε το πρώτο πραγματικά μεγάλο παιχνίδι της διοργάνωσης. Πριν ακόμη δοθεί η σέντρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όλοι γνωρίζαμε ότι το ενδιαφέρον στην πρώτη φάση θα εστιαστεί στον 6ο όμιλο – τον όμιλο του “θανάτου”.

Του Τάσου Κολλίντζα

Με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης – ίσως και δύο, αν καταφέρει να κάνει κάποια έκπληξη η Ουγγαρία που συμπληρώνει τον όμιλο – δεν θα βρεθεί ούτε καν στη φάση των αγώνων νοκ άουτ. Γαλλία και Γερμανία κοντράρονται απόψε στο Μόναχο, με τυπικά γηπεδούχους τους “τρικολόρ”. Αν σας κάνει εντύπωση που έχουμε τόσο νωρίς ένα τόσο μεγάλο ματς, έχετε απόλυτο δίκιο καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες θα τεθούν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν σε τελική φάση μεγάλης διογάνωσης ήταν στα ημιτελικά του Euro 2016 στη Μασσαλία όταν η Γαλλία επικράτησε 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Ανουάν Γκριεζμάν.

Για τους Γάλλους ήταν μία νίκη που τους έστειλε στον τελικό, εκεί όπου ηττήθηκαν από την Πορτογαλία, ενώ αντιθέτως για τους Γερμανούς ήταν μία ήττα από την οποία ουσιαστικά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συνέλθουν.

Γαλλία: Η τριπλέτα – φωτιά Μ’ Μπαπέ, Γκριεζμάν και Μπενζεμά

Η Γαλλία ξεκινάει τις υποχρεώσεις της σε αυτό το Euro με στόχο να γίνει η πρώτη χώρα που για δεύτερη φορά θα καταφέρει να κρατήσει συγχρόνως τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου και Ευρώπης.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν πρωταγωνίστησε ως παίκτης στους γαλλικούς θριάμβους του Euro 1998 και του Μουντιάλ 2000, και τώρα φιλοδοξεί να το πετύχει και ως προπονητής. Οι άλλες δύο χώρες που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο είναι η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία) και η Ισπανία. Για πολλούς είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου καθώς πρόκειται για μία έμπειρη ομάδα που ξεχειλίζει από ποιότητα σε όλες τις γραμμές της και με τους Μ’ Μπαπέ και Γκριεζμάν να πλαισιώνονται από τον Καρίμ Μπενζεμά που επιστρέφει μετά από έξι χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ίσως την καλύτερη επιθετική τριπλέτα στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης αποκόμισε ένα πρόβλημα μικροτραυματισμού στο τελευταίο φιλικό με τη Βουλγαρία, αναμένεται όμως να δώσει κανονικά το παρόν δίπλα στον Μ’ Μπαπέ στη γραμμή κρούσης, με τον Γκριεζμάν να αναλαμβάνει έναν πιο ελεύθερο ρόλο από πίσω.

Στις λίγες ευκαρίες που είχε την ευκαιρία να παρατάξει και τους τρεις στον αγωνιστικό χώρο, ο Ντεσέν έδειξε τη διάθεση να τους επιτρέψει πλήρη ελευθερία κινήσεων, ποντάροντας συγχρόνως στη σιγουριά και σταθερότητα που του προσφέρουν η άμυνα και το κέντρο.

Γερμανία: Ο τελευταίος χορός του Γιόακιμ Λεβ

Η Γερμανία δεν βρίσκεται στα καλύτερη της. Εκείνη την ήττα από τη Γαλλία στα ημιτελικά του 2016 διαδέχθηκε ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 2018 αλλά και κάποια πολύ άσχημα αποτέλεσματα όπως το 6-0 από την Ισπανία στο Nations League αλλά και η εντός έδρας ήττα 1-2 από τα Σκόπια στα προκριματικά αυτού του Euro.

Τα “πάντσερ” έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν μπορείς ποτέ να τα υποτιμήσεις, τώρα όμως ρίχνονται στη μάχη γνωρίζοντας πως θα έχουν για τελευταία φορά στο τιμόνι τους τον Γιόακιμ Λεβ. Ο 60χρονος τεχνικός βρίσκεται στην εθνική ομάδα από το 2006 και με το που ολοκληρωθεί η διοργάνωση θα αφήσει τη θέση του στον Χάνσι Φλικ. Είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής με τα περισσότερα παιχνίδια (192) και τις περισσότερες νίκες (121) ενώ έχει οδηγήσει την ομάδα τουλάχιστον στα ημιτελικά σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με εξαίρεση το τελευταίο Μουντιάλ. Έχει πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο (2014), το Confederations Cup (2017) και το μόνο που του λείπει είναι ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης. Υπό τις οδηγίες του, πάνω από 100 παίκτες έχουν κάνει το ντεμπούτο τους στην εθνική. Δύο από αυτούς, ο Μίλερ και ο Χούμελς επιστρέφουν μετά από περίπου τρία χρόνια για να δώσουν λύσεις τόσο στην αναποτελεσματική επίθεση όσο και στην “τρύπια” άμυνα.

Ο όμιλος του “θανάτου”

Οι δύο ομάδες θα επιδιώξουν μεταξύ άλλων να διατηρήσουν και μια παράδοση ετών που τους θέλει να μην χάνουν στις πρεμιέρες τους σε Euro. Οι Γερμανοί μετρούν δέκα πρεμιέρες χωρίς ήττα, από το 1980 όταν και θεσμοθετήθηκε η φάση των ομίλων, ενώ οι «πετεινοί» είναι αήττητοι σε οκτώ πρεμιέρες, καθώς δεν προκρίθηκαν στις διοργανώσεις του 1980 και του 1988. Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία στις 19 Ιουνίου, τέσσερις μέρες πριν το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στους Ούγγρους. Και τα τρία ματς θα τα δώσει στο Μόναχο. Η Γαλλία ταξιδεύει στη Βουδαπέστη για το παιχνίδι με την Ουγγαρία στις 19 του μήνα και στη συνέχεια επιστρέφει στο Μόναχο για το ντέρμπι με την Πορτογαλία. Τάσος Κολλίντζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος