Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και Covid-19: Πώς θα διεξαχθούν στη «φούσκα» του Πεκίνου

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί  Αγώνες απέχουν μόλις λίγες ημέρες από την έναρξή τους στο Πεκίνο (4-20 Φεβρουαρίου) και η κινεζική πρωτεύουσα έχει ντυθεί στα Ολυμπιακά χρώματα. Κάθε κεντρικό σημείο της πόλης είναι διακοσμημένο με πανό, σημαίες και μασκότ του κορυφαίας αθλητικής γιορτής του χειμερινού αθλητισμού. Μαζί με το γιορταστικό κλίμα ωστόσο , στο Πεκίνο συνυπάρχουν και τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης.

Μεταλλικοί φράχτες, φρουρές και εξονυχιστικοί έλεγχοι για να αποκλειστεί η πρόσβαση σε κάθε άτομο που δεν διαθέτει πάσο ασφαλείας για την Covid. Έχοντας αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο για δύο χρόνια, το Πεκίνο προετοιμάζεται για την άφιξη 60 χιλιάδων ξένων αθλητών Ολυμπιονικών, αξιωματούχων, δημοσιογράφων και προσωπικού υποστήριξης από χώρες όπου μαίνεται η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και Covid-19: Πώς θα διεξαχθούν στη «φούσκα» του Πεκίνου
AP

Το να μπορέσουν οι κινεζικές αρχές να διατηρήσουν τους Αγώνες ασφαλείς έναντι του κορονοϊού και να αποτρέψουν τυχόν εξάρσεις στο Πεκίνο είναι το απόλυτο στοίχημα της στρατηγικής της Κίνας. Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου καθορίζονται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και ως απόδειξη της αυτοαποκαλούμενης ανωτερότητας του αυταρχικού πολιτικού του συστήματος. Η στρατηγική αυτή έχει κρατήσει χαμηλά τις μολύνσεις και τους θανάτους, όμως έχει επίσης επιφέρει επώδυνα lockdown σε εκατομμύρια ανθρώπους και έχει απομονώσει την Κίνα από τον κόσμο.

Και τώρα, το Πεκίνο εφαρμόζει τα ίδια μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να περιοριστεί η εξάπλωση της μόλυνσης, σφραγίζει ολόκληρους τους Αγώνες μέσα σε αυτό που οι αρχές αποκαλούν «σύστημα κλειστού βρόγχου». Μια φούσκα εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη πόλη. Η καραντίνα είναι αναμφισβήτητα η πιο φιλόδοξη του είδους της που έχει γίνει ποτέ.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και Covid-19: Πώς θα διεξαχθούν στη «φούσκα» του Πεκίνου
AP

Το NBA επιχείρησε κάτι παρόμοιο, όταν δημιούργησε μια ζώνη καραντίνας μέσα στην Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, σχεδιασμένη να κρατά τους παίκτες και το προσωπικό ασφαλή για τις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2019-20. Ωστόσο αυτό που πρόκειται να επιχειρήσει το Πεκίνο είναι σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο.

Πηγή: CNN

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος