Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΠΡΟΣ

Το ertnews.gr, συνεχίζει τα αφιερώματα στις ομάδες της Basket League και σειρά έχει ο «Γηραιός».

ΤΟΥ «ΣΤΟΙΧΗΣΕ» Η ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Κοιτώντας τα περσινά ματς που έδωσαν οι Θεσσαλονικείς και τις εμφανίσεις που έκαναν απέναντι σε ομάδες της ίδιας δυναμικότητας αλλά και μεγαλύτερης, απορείς με το πως δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην τελική οκτάδα της κανονικής περιόδου.

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, την οποία ανέλαβε τον Φεβρουάριο της περσινής σεζόν, έδειξε σχετικά καλό πρόσωπο στην πρώτη κατηγορία του Ελληνικού μπάσκετ, δίχως να πετύχει όμως αυτό που ήθελε.

Ο δεύτερος γύρος ήταν εφιαλτικός για τον «Γηραιό». Γνώρισε ήττες-μαχαιριές, όπως αυτή στις 28/2 στο Ιβανώφειο από τον όγδοο – εν τέλει – Ιωνικό (75-78), στις 11/4 από την Λάρισα στη Νεάπολη (80-76) και στις 20/3 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στην παράταση (100-97, 85-85 κ.δ), ενώ, πραγματοποίησε ένα σερί πέντε αρνητικών αποτελεσμάτων, στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις!

Αποτέλεσμα, ήταν να στερήσει στον ίδιο του τον εαυτό την είσοδο στα πλέι-οφ και να «πετάξει στα σκουπίδια» όση προσπάθεια κατέβαλε όλη τη σεζόν, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι.

Στο κύπελλο ηττήθηκε με παρόμοιο τρόπο από τον ΠΑΟΚ στο «Ιβανώφειο» (61-63) και αποχαιρέτησε πρόωρα και τις δύο εγχώριες διοργανώσεις στη χρονιά 2020-2021, έχοντας ωστόσο κάποιους πρωταγωνιστές.

Ο Ολιβιέ Χάνλαν, ήταν ο πρώτος σκόρερ των Θεσσαλονικών (16,3 πόντους μ.ο) και τρίτος στο πρωτάθλημα με τους περισσότερους συνολικά πόντους (326), ενώ είχε και τρίτο καλύτερο ποσοστό στις βολές (80,6%). Ο Άλεξ Ντέιβις με 26 τάπες, τερμάτισε δεύτερος στη σχετική λίστα, ενώ είχε και το τρίτο καλύτερο ποσοστό σε εύστοχα δίποντα (67,4%). Μέτρησε επίσης 11,2 πόντους, τον τρίτο δηλαδή καλύτερο μέσο όρο στην ομάδα.

Επιπλέον και ο Τζαμάλ Σούλερ άφησε το.. στίγμα του με τη φανέλα του Ηρακλή, έχοντας 26 συνολικά κλεψίματα την περασμένη σεζόν, για να τερματίσει τέταρτος στη σχετική λίστα. Ήταν επίσης ο «υπαρχηγός» στο σκοράρισμα με 13,5 πόντους μέσο όρο.

«ΞΗΛΩΜΑ» ΚΑΙ… ΦΤΟΥ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, δημιούργησε μία ομάδα σχεδόν από μηδενική βάση, καθώς μόλις δύο παίχτες, που ήταν και στο περσινό ρόστερ, συνεχίζουν και φέτος. Αυτοί είναι οι νεαροί Γιώργος Φίλλιος (19 ετών, γκαρντ) και Γιώργος Πετανίδης (18 ετών, γκαρντ/φόργουορντ).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, στα παράθυρα του Μουντομπάσκετ το 2019, έχει αναδιαμορφώσει πλήρως το σύνολο, ώστε να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ξεκινώντας από το «1» και τελειώνοντας στο «5», αποκτήθηκαν στην περιφέρεια οι Γούλριτζ, Τέιλορ, Ντάγκλας και Παπαδάκης.

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Ο Τόνι Ντάγκλας, που θα είναι και ο βασικός οργανωτής του «Γηραιού», έχει φορέσει στο ΝΒΑ τη φανέλα των Νικς, Ρόκετς, Κινγκς, Γουόριορς, Χιτ, Πέλικανς και Γκρίζλις, μετρώντας 7.6 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ ανά 19.1 λεπτά και 394 παιχνίδια συνολικά. Πέρυσι αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με την ιταλική Βαρέζε, κάνοντας επίσης… παπάδες, μετρώντας 14.9 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 37% στο τρίποντο. Αδιαμφησβήτητα οι Θεσσαλονικείς, περιμένουν ο 35χρονος να ηγηθεί της ομάδας φέτος.

Ακολουθεί ο Ράιν Γούλριτζ, που λογιζόταν και ως βασικός πριν την απόκτηση του Ντάγκλας για τη θέση του άσσου, ερχόμενος από μία μοιρασμένη σεζόν σε Μπαϊρόιτ (Γερμανία) και Οκλαχόμα Σίτι Μπλου που αγωνίζονται στη G League του ΝΒΑ.

Ο Ράιαν Τέιλορ, έρχεται επίσης από τη G League του «μαγικού κόσμου» και επρόκειτο να καλύψει τη θέση του σούτινγκ γκαρντ, με το δολοφονικό του σουτ (43% στο τρίποντο). Μπορεί επίσης να αγωνιστεί και στη θέση «3».

Στα γκαρντ επιπλέον, ήρθε να προστεθεί και ο Κώστας Παπαδάκης. Με θητεία σε Παναθηναϊκό και Λάρισα και ενισχύοντας παράλληλα το ελληνικό στοιχείο στους Θεσσαλονικείς, ο 23χρονος μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις στους «κοντούς».

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Προχωρώντας στους φόργουορντ, ο Έλσον Τέρνερ είναι αυτός που θα φορέσει τη φανέλα του βασικού στο «3». Ο Αμερικανός διατηρεί εξίσου «φαρμακερό» στατιστικό γύρω από την περίμετρο (43%) το οποίο σημείωσε με τον ΠΑΟΚ την περασμένη χρόνια, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν απέχει από την ελληνική πραγματικότητα.

Από πίσω του φαίνεται πως θα βρίσκεται ο Γιάννης Αγραβάνης, ερχόμενος από τον Προμηθέα. Επίσης νεαρός και Έλληνας, μπορεί να δώσει πολύτιμα λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο.

Συνεχίζοντας στο «4», βασικός θα είναι ο Γιάννης Κουζέλογλου, μετά την πολύ καλή χρονιά που πραγματοποίησε στον Άρη (10.5 πόντους, 7.2 ριμπάουντ).

Ολοκληρώνοντας με την θέση «5», η θέση του ψηλού θα καλυφθεί από τον Ρέτζι Λιντς. Ο πέμπτος και τελευταίος Αμερικανός που αποκτήθηκε από τον σύλλογο, έρχεται ως αναπληρωματικός από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, με την οποία πέρυσι στο Eurocup, μέτρησε 6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Back up του 27χρονου, θα είναι Γάιος Σκορδίλης και ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, που σε 40 μέρες κλείνει τα 38 χρόνια ζωής.

«Η έναρξη του πρωταθλήματος πλησιάζει και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Θα είναι πολύ σημαντικό για το πρωτάθλημα, να διεξαχθούν οι αγώνες με κόσμο. Σε αυτούς τους δύσκολους και περίεργους καιρούς, που διανύουμε, το άθλημά μας πρέπει να προσφέρει.

Το φετινό πρωτάθλημα προμηνύεται ανταγωνιστικότατο, με δεδομένη και την επιστροφή του Ολυμπιακού, η οποία προσθέτει ξανά κάποιο πρεστίζ. Ο Ηρακλής θα είναι εκεί για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους φιλάθλους του, αλλά και για όσους αγαπάνε το μπάσκετ», ήταν οι δηλώσεις του βετεράνου σέντερ στο επίσημο σάιτ του ΕΣΑΚΕ.

Πολύτιμες βοήθειες και ανάσες, μπορεί να δώσει και ο νεαρός Νίκος Δημαλής.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΝΟΥΜΕΡΟ ΦΑΝΕΛΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΣΗ ΥΨΟΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ
0 Ράιν Γούλριτζ Γκαρντ 1.91 16/11/1996 ΗΠΑ 2021
4 Γάιος Σκορδίλης Σέντερ 2.08 6/12/1987 Ελλάδα 2021
10 Γιώργος Φίλλιος Γκαρντ 1.96 10/2/2002 Ελλάδα 2019
11 Γιάννης Αγραβάνης Γκαρντ / Φόργουορντ 1.98 13/11/1998 Ελλάδα 2021
13 Νίκος Δημαλής Σέντερ 2.07 10/8/2004 Ελλάδα 2021
14 Ράιαν Τέιλορ Γκαρντ / Φόργουορντ 1.98 2/1/1995 ΗΠΑ 2021
15 Δημήτρης Χαριτόπουλος Φόργουορντ / Σέντερ 2.07 14/11/1983 Ελλάδα 2021
17 Γιώργος Πετανίδης Γκαρντ 1.99 20/3/2003 Ελλάδα 2019
22 Γιάννης Κουζέλογλου Φόργουορντ 2.07 1/4/1995 Ελλάδα 2021
23 Τόνι Ντάγκλας Γκαρντ 1.88 16/3/1986 ΗΠΑ 2021
31 Έλστον Τέρνερ Γκαρντ / Φόργουορντ 1.96 6/3/1990 ΗΠΑ 2021
33 Κώστας Παπαδάκης Γκαρντ 1.91 27/9/1998 Ελλάδα 2021
50 Ρέτζι Λιντς Σέντερ 2.08 30/11/1994 ΗΠΑ 2021

ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΕΡΥΣΙ

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Το σύνθημα έχει ήδη δωθεί: «Έχουμε δημιουργήσει μια καινούργια ομάδα, σε πρόσωπα, σε ιδέες, θέλουμε να πιστεύουμε και σε εικόνα, την οποία θα παρουσιάσουμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας. Θέλουμε χρόνο και δουλειά για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι καλό και ταυτόχρονα να εμφανιστούμε έτοιμοι, στο ξεκίνημα των επίσημων αγωνιστικών μας υποχρεώσεων.

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν για να είμαστε έτοιμοι στο πρωτάθλημα και να μπούμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να το συνδυάσουμε με κάποια καλά αποτελέσματα, που θα φέρουν τον κόσμο κοντά στην ομάδα, για να της συμπαρασταθεί.

Για τον Ηρακλή, ο κόσμος είναι ένα σημαντικό κομμάτι και θέλουμε να κερδίσουμε κι αυτό το στοίχημα φέτος. Θέλουμε να είναι μαζί μας, συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την πορεία, που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά κι ο καθένας από τη μεριά του, να κάνει το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της ομάδας.»

Αυτά έθεσε σαν στόχους για τη νέα χρονιά, ο 56χρονος τεχνικός του Ηρακλή. Ο «Γηραιός» σαφώς και δεν θέλει να ρισκάρει να πέσει κατηγορία, βάσει όμως του ρόστερ που έχει, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν «κλειδώσει» την είσοδο του στα πλέι-οφ.

Όσο για το κύπελλο, αποτελεί μία… ιδιαίτερη διοργάνωση, για όσες ομάδες της Α1 δεν είναι φαβορί για την κατάκτηση του, μπορεί όμως να «χτυπήσει» κάποιο ματς και γιατί όχι, να πραγματοποιήσει και εκεί μία αξιοπρεπής πορεία.

Να υπενθυμίσουμε όμως, πως αυτό το «χτύπημα», σε αναμέτρηση με ομάδα μεγαλύτερης δυναμικότητας, που ομολογουμένως θα έχει και πιο «βαρύ» πρόγραμμα, δεν είναι πλέον τόσο εύκολο.

9 από τις 13 ομάδες της φετινής λίγκας αγωνίστηκαν ή θα αγωνιστούν στην Ευρώπη και μία από αυτές είναι ο Ηρακλής. Για τα προκριματικά του FIBA Europe Cup, αντιμετώπισε χθες (29/9) την βουλγαρική Ακαντέμικ, την οποία και συνέτριψε με 95-75 και αν στον επόμενο γύρο, περάσει και από την πολωνική Τρεφλ Σόποτ (που πέρασε από την ουκρανική Ντνίπρο με 88-82), τότε θα βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης.

Αυτό φυσικά, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και το δικό του πρόγραμμα και ίσως χρειαστεί να θυσιάσει ορισμένα παιχνίδια, στις διοργανώσεις που εκείνος θα επιλέξει, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν οριστεί από τη διοίκηση και τον προπονητή.

Ηρακλής: Ομάδα από το μηδέν με βλέψεις για καλύτερη σεζόν

«Είναι σημαντικές αναμετρήσεις για τόσο νωρίς, αλλά η ιδιαιτερότητα που λέγεται κορονοϊός μας έχει κάνει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να λειτουργήσουμε. Έχω ζήσει την εμπειρία της “φούσκας” αρκετές φορές, με την Εθνική ανδρών, όπως και κάποια παιδιά από την ομάδα μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν είναι εύκολο πράγμα οι “φούσκες”.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στις δυσκολίες της κατάστασης αυτής και των αγώνων. Ο στόχος είναι να προκριθούμε και πιστεύω θα ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε όλα» ήταν τα λόγια του Θανάση Σκουρτόπουλου.

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Η τηλεοπτική έδρα του Ηρακλή παραμένει ίδια. Φέτος, θα δείτε όλους τους εντός έδρας αγώνες του «Γηραιού» για την σεζόν 2021-2022 σε Basket League και Κύπελλο Ελλάδας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τα κανάλια της ΕΡΤ!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ