Αποκλείστηκε η Ολυμπιονίκης Tara Davis λόγω χρήσης ουσιών

Η Αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (USADA) ανακοίνωσε την Τρίτη 25 Απριλίου ότι η Αμερικανίδα αθλήτρια του άλματος εις μήκος Tara Davis Woodhall έχασε τον πρόσφατο εθνικό της τίτλο σε κλειστό στίβο και τιμωρήθηκε με ποινή ενός μήνα, έπειτα από έναν έλεγχο για χημικές ουσίες στον οργανισμό, όπου βγήκε θετικό στην ουσία της κάνναβης.

Η USADA είπε ότι η Davis-Woodhall βρέθηκε θετική για THC, μια χημική ουσία που βρίσκεται στην κάνναβη, τη μαριχουάνα και το χασίς. Το θετικό τεστ προέκυψε από το αποτέλεσμα ενός δείγματος που συλλέχτηκε σε διαγωνισμό στο πρωτάθλημα στίβου των ΗΠΑ 2023 στο Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, στις 17 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που είχε κερδίσει τον τίτλο με άλμα 6,99 μέτρων.

Το θετικό τεστ σημαίνει ότι η Davis-Woodhall έχασε τον τίτλο της, καθώς αποκλείστηκε και από όλα τα αγωνιστικά αποτελέσματα που λήφθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου και μετά τις 17 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάπτωσης οποιονδήποτε μεταλλίων, βαθμών και βραβείων.

Η κάνναβη, η μαριχουάνα και το χασίς θεωρούνται απαγορευμένες ουσίες σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). «Η WADA ζητά πληροφορίες για την ετήσια επικαιροποιημένη έκδοση του Απαγορευμένου Καταλόγου», αναφέρει το δελτίο τύπου της USADA. «Η USADA έχει συνηγορήσει και θα συνεχίσει να συνηγορεί στην WADA, τον υπεύθυνο για τη θέσπιση των κανόνων, ώστε η μαριχουάνα να αντιμετωπίζεται με έναν πιο δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο για τον εντοπισμό της πραγματικής χρήσης εντός του αγώνα».

Σύμφωνα με τους κανόνες της WADA, η THC επιτρέπει μειωμένη τρίμηνη αναστολή αν ο αθλητής αποδείξει ότι η ουσία λήφθηκε εκτός αγώνα και δεν σχετίζεται με την αθλητική απόδοση. Στην περίπτωση της Davis-Woodhall η USADA δήλωσε πως μειώθηκε σε ένα μήνα για ακριβώς αυτούς τους λόγους αυτούς και επειδή είχε ολοκλήρωσει ένα πρόγραμμα θεραπείας κατάχρησης ουσιών για τη χρήση κάνναβης.

Άλλη μία περίπτωση είναι αυτή της αμερικανίδας σπρίντερ Sha’Carri Richardson, όπου το 2021 είχε κλείσει τη θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με μια πανηγυρική νίκη στα 100 μέτρα γυναικών στις αμερικανικές Ολυμπιακές δοκιμές στίβου στο Γιουτζίν του Όρεγκον, μόνο που ο τίτλος της αφαιρέθηκε μετά από θετικό έλεγχο σε μαριχουάνα.

Η Ρίτσαρντσον τέθηκε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην την επιλέξουν ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100 μέτρων γυναικών μετά τη λήξη της αναστολής της, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο τη Ρίτσαρντσον εκτός Ολυμπιακής ομάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος