Ακυρώθηκε το Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνια λόγω των φονικών πλημμυρών στη βόρεια Ιταλία

Το Γκραν Πρι της Εμίλια-Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία που ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, ακυρώθηκε την Τετάρτη λόγω των φονικών πλημμυρών στην περιοχή.

Η Φόρμουλα Ένα δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση για λόγους ασφαλείας και για να αποφύγει οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αφού διαβουλεύτηκε με Ιταλούς πολιτικούς παράγοντες. Οι οδηγοί, συμπεριλαμβανομένων των Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν, έδωσαν την στήριξή τους, ενώ ακόμη και η Ferrari υποστήριξε την απόφαση να ακυρωθεί ο αγώνας στην πίστα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της, Έντσο, και του γιου του, Ντίνο (Enzo e Dino Ferrari)

«Είναι μεγάλη τραγωδία αυτό που συνέβη στην Ίμολα και την Εμίλια-Ρομάνια, την πόλη και την περιοχή στην οποία μεγάλωσα και οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα των πλημμυρών και τις οικογένειες και τις κοινότητες που επλήγησαν», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και άλλοι 5.000 απομακρύνθηκαν, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν επηρεαστεί σοβαρά. Χιλιάδες οπαδοί αναμένονταν στην πίστα από την Παρασκευή για τις δοκιμές ενόψει του αγώνα, προσθέτοντας περισσότερο φορτίο στο ήδη καταπονημένο σύστημα μεταφορών.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου για τις απίστευτες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους χρειάζονται βοήθεια και να ανακουφίσουν την κατάσταση – είναι ήρωες και ολόκληρη η Ιταλία είναι περήφανη γι’ αυτούς», δήλωσε ο Ντομενικάλι. «Η απόφαση που ελήφθη είναι η σωστή για όλους στις τοπικές κοινότητες και την οικογένεια της F1, καθώς πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να μην δημιουργήσουμε επιπλέον βάρος για τις αρχές, ενώ αντιμετωπίζουν αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση».

Το προσωπικό της Φόρμουλα Ένα είχε ενημερωθεί νωρίτερα να μείνει μακριά από την πίστα μετά τις πλημμύρες που έπληξαν μεγάλα τμήματα της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια. Ορισμένοι κάτοικοι της Ίμολα, όπου βρίσκεται η πίστα, είχαν προειδοποιηθεί να μετακινηθούν σε υψηλότερους ορόφους των σπιτιών τους. Ο ποταμός Σαντέρνο περνά ακριβώς δίπλα από την πίστα.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός υποδομών στην κυβέρνηση της Ιταλίας, είχε ζητήσει να ακυρωθεί ο αγώνας για να ευνοηθεί η μεταφορά πόρων και βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Η Ferrari υποστήριξε την απόφαση να ακυρωθεί ο αγώνας, με τον επικεφαλής της ομάδας Φρεντ Βασέρ να λέει ότι ήταν «συγκλονιστικό να βλέπεις τι περνάει ο κόσμος αυτή τη στιγμή¬.

Ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μαξ Φερστάπεν και η ομάδα της Red Bull δήλωσαν επίσης ότι υποστήριξαν την απόφαση, όπως και ο επτά φορές πρωταθλητής Χάμιλτον της Mercedes.

«Οι σκέψεις είναι με όσους επηρεάζονται από αυτή την τραγωδία και τις εκπληκτικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται επί τόπου», έγραψε ο Χάμιλτον στο Instagram. «Αναγνωρίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως η ασφάλεια προηγείται».

Είναι ο δεύτερος αγώνας στο ημερολόγιο του 2023 που ακυρώνεται. Το Γκραν Πρι της Κίνας ήταν προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, αλλά ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω ανησυχιών για περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Εάν το Γκραν Πρι της Εμίλια-Ρομάνια δεν επαναπρογραμματιστεί – κάτι που φαίνεται απίθανο δεδομένου του γεμάτου ημερολογίου της F1- η σεζόν θα έχει 22 αγώνες, όπως και πέρυσι, αντί να σημειωθεί ρεκόρ για τους περισσότερους αγώνες της F1 σε ένα έτος με 23.

Η ομάδα της AlphaTauri, η οποία εδρεύει στην κοντινή Φαέντσα και είναι η πλησιέστερη ομάδα στην πίστα, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση για δωρεές προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής.

«Δυστυχώς, η πόλη μας, η Φαέντσα, αντιμετώπισε για άλλη μια φορά σημαντικές βροχοπτώσεις και επακόλουθες πλημμύρες», ανέφερε η ομάδα στο Twitter.

Το GP της Εμίλια-Ρομάνια επρόκειτο να είναι ο πρώτος μιας σειράς τριών συνεχόμενων ευρωπαϊκών αγώνων. Το γκραν πρι του Μονακό είναι προγραμματισμένο για τις 28 Μαΐου και το ισπανικό γκραν πρι μια εβδομάδα αργότερα.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος