Ζοζέ Σαραμάγκου – 18 Ιουνίου 2010

Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Ζοζέ Σαραμάγκου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή “Οι Κεραίες της Εποχής μας” αφιερωμένη στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) συγγραφέα.

Γεννήθηκε το 1922 στο μικρό χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Υπήρξε μέλος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ η σχέση του με την πολιτική διαφαίνεται έντονα στο έργο του, με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστός και αγαπήθηκε από εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα βιβλία του, το αντιδογματικό μυθιστόρημα “Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον”(1991), το “Περί Τυφλότητας”(1995), το “Περί Φωτίσεως” (2004) και το “Κάιν” (2009), βιβλία που σημείωσαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες.

ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΖΟΖΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών για τη λογοτεχνία που παρουσιάζει σημαντικούς ξένους συγγραφείς της εποχής μας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Οι Κεραίες της Εποχής μας» συναντά τον Πορτογάλο νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου στα 84 χρόνια του. Στη συνέντευξη που παραχωρεί ο Ζοζέ Σαραμάγκου στους δημοσιογράφους Ανταίο Χρυσοστομίδη και Μικέλα Χαρτουλάρη, μιλάει για το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και αναφέρεται στη σχέση του με αυτή. Μιλάει επίσης για την πρόθεση του συγγραφέα όταν δημιουργεί, για τις ιδέες και τα πιστεύω του που ακολουθούν τη στάση ζωής του αλλά και για την απήχηση του έργου του στο αναγνωστικό κοινό. Κάνοντας αποτίμηση της συγγραφικής του παραγωγής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα βιβλία του «Το Χρονικό του Μοναστηριού», «Η Γη του Αλεντέζου» και «Περί Φωτίσεως» ενώ κάνει λόγο και για τις πολιτικές θέσεις που εκφράζονται στα βιβλία του. Σχολιάζει ακόμη, την έννοια της δημοκρατίας στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, τις έννοιες της αριστεράς και της θρησκευτικότητας.

Η σκιαγράφηση του πορτρέτου του Πορτογάλου συγγραφέα συμπληρώνεται από ομιλίες του σε εκδηλώσεις προς τιμήν του, αποσπάσματα των οποίων προβάλλονται όπως, στην εκδήλωση με αφορμή την 84η επέτειο γενεθλίων του στον τόπο καταγωγής του την Αζινιάγκα, σε παρουσιάσεις των βιβλίων του ή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, ως προσκεκλημένος της πόλης της Πάτρας. Προβάλλονται επίσης, πλάνα από την επίσκεψη του συγγραφέα στην Αρχαία Ολυμπία.

Έτος παραγωγής: 2007

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ