Βασίλης Τσιτσάνης – 18 Ιανουαρίου 1984

Στις 18 Ιανουαρίου 1915 γεννιέται στα Τρίκαλα ο Βασίλης Τσιτσάνης, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Την ίδια ημέρα το 1984 φεύγει από τη ζωή στο Λονδίνο, όπου και νοσηλευόταν, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη εκατοντάδων ξεχωριστών τραγουδιών που σημάδεψαν την ελληνική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα.

Τιμώντας τον Βασίλη Τσιτσάνη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το τρίτο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Σαν παλιά φωτογραφία» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, αφιερωμένο στον λαϊκό συνθέτη, στιχουργό και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.

ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Μέσα από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό παλιότερων εκπομπών και συνεντεύξεις ανθρώπων του χώρου, η εκπομπή καταγράφει την καλλιτεχνική πορεία του σπουδαίου δημιουργού. Προβάλλεται απόσπασμα συνέντευξης του Βασίλη Τσιτσάνη (1979) στην οποία αφηγείται τη ζωή του, τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του τα Τρίκαλα, την ενασχόλησή του με τη μουσική και τον ερχομό του στην Αθήνα το 1936. Σε άλλο τμήμα της συνέντευξης μιλάει για την ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μαρίκα Νίνου.

Ο μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης αναφέρεται στο μουσικό περιβάλλον της εποχής του Βασίλη Τσιτσάνη στο οποίο γεννήθηκε, στις επιρροές που δέχθηκε και στα χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της λαϊκής μουσικής. Η κόρη του Βικτωρία Τσιτσάνη περιγράφει μνήμες από τη ζωή με τον πατέρα της. Για την προσωπική τους σχέση με τον Βασίλη Τσιτσάνη μιλούν, ακόμη, καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του όπως, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς και η Χαρούλα Λαμπράκη. Επίσης, ο φίλος του από τη Γερμανία Ουλφ Μπουχελντ εξιστορεί την πρώτη επαφή του με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας θυμάται τη γνωριμία του μαζί του, όταν τον φιλοξένησε σε εκπομπή του, υπογραμμίζοντας τη σεμνότητά του. Μεταξύ άλλων, τονίζονται στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του, ενώ ειδική μνεία γίνεται στο στιχουργικό του ταλέντο.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τραγούδια του Τσιτσάνη, προβάλλονται πλάνα όπου παίζει και ερμηνεύει ο ίδιος, καθώς και στιγμιότυπα-ντοκουμέντα από εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα όπως στο «Χάραμα». Ακούγονται σε ερμηνεία του Τσιτσάνη οι γνωστές επιτυχίες: «Αρχόντισσα», «Το σκαλοπάτι σου», «Αράπικο λουλούδι», «Γιατί με ξύπνησες πρωί», «Θα κάνω ντου βρε πονηρή», «Με παράσυρε το ρέμα», «Δεν με στεφανώνεις με γελάς», «Δεν ρωτώ ποια είσαι», «Κάποιο αλάνι». Επίσης, «Της φτώχειας τα κουρέλια» με τη Μ.Νίνου.

Έτος παραγωγής: 2002

Σκηνοθεσία: Γεωργία Τάτση

Σενάριο-Έρευνα-Παρουσίαση:

Πόπη Τσαπανίδου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ