Βασίλης Ρώτας – 30 Μαΐου 1977, 40 χρόνια από το θάνατό του

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ

Σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα κάθε φορά το έργο ενός ποιητή και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Βασίλη Ρώτα. Παρουσιάζονται τραγούδια βασισμένα στην ποίησή του και μελοποιημένα από τους Γιάννη Σπανό και Μιχάλη Τερζή.

Μαρτυρίες συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του από το χώρο της μουσικής, αναφέρονται στην προσωπικότητα του ποιητή και συγγραφέα, καθώς και στο έργο του.Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος παρουσιάζει απόσπασμα μαγνητοφωνημένης συνέντευξης του Βασίλη Ρώτα στον ίδιο, το 1975, κατά την οποία τον ακούμε να σχολιάζει τις έννοιες Ελευθερία και Παιδεία. Η σύντροφός του Βούλα Δαμιανάκου παραθέτει στοιχεία για τη ζωή του και μιλάει για τη σχέση του με το θέατρο, για το μεταφραστικό του έργο των Απάντων του Σαίξπηρ, για το ύφος των ποιημάτων του και τα τραγούδια της αντίστασης. Ακούγεται ο ύμνος του ΕΑΜ που έγραψε και μελοποίησε ο ίδιος ο Β.Ρώτας.

Για τον ποιητή μιλούν επίσης, οι συνθέτες Γιάννης Σπανός και Μιχάλης Τερζής που μετέτρεψαν σε τραγούδια τα ποίηματά του: «Το Χριστινάκι», «Ο Γιάννης και η Μαριώ», «Παπαρούνα», «Σ’ αγαπώ σαν να μαι Μάης», «Ακούω τη φωνή σου». Ακούγεται επίσης, η μελοποιημένη μετάφραση από τον Μίκη Θεοδωράκη του «Ένας Όμηρος», του Μπρετάν Μπιάν. Ερμηνευτές των τραγουδιών οι: Πένυ Ξενάκυ, Αρλέτα, Κώστας Θωμαϊδης, και Νένα Βενετσάνου. Προβάλλονται πλάνα από το σπίτι του Βασίλη Ρώτα στη Νέα Μάκρη και αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Έτος παραγωγής: 1989

Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σολδάτος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ