Βασίλης Φωτόπουλος- 14 Ιανουαρίου 2007

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

1.ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απόσπασμα από το επεισόδιο του 1996 της σειράς ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που χωρίζεται σε δύο μέρη 1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 2. INTERNET ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το πρώτο μέρος είναι ένα αφιέρωμα στον ταλαντούχο ζωγράφο και σκηνογράφο Βασίλη Φωτόπουλο ο οποίος μιλάει για τις σημαντικότερες συνεργασίες της καριέρας του με σημαντικούς σκηνοθέτες του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Αρχικά, ο Βασίλης Φωτόπουλος περιγράφει την οικογενειακή του ζωή στην Καλαμάτα και τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στην Αθήνα. Στη συνέχεια, μιλάει για τις συνεργασίες του με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και  ο Μιχάλης Κακογιάννης και για τη θεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη». Με τον Μιχάλη Κακογιάννη συνεργάστηκε και στην ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», για την οποία βραβεύθηκε με το Όσκαρ σκηνογραφίας. Άλλες αξιόλογες συνεργασίες του ήταν με το σκηνοθέτη Ελία Καζάν στην ταινία «America-America», με τον Ζυλ Ντασέν στην ταινία «Δοκιμή» και με τον Αλέξη Μινωτή στη θεατρική παράσταση «Η Θυσία του Αβραάμ».

Συχνά ταξίδευε στο εξωτερικό, με σκοπό να δει από κοντά τις εξελίξεις στα εικαστικά και το θέατρο. Πετυχημένη υπήρξε επίσης η θητεία του ως σκηνογράφου αρχικά, και στη συνέχεια ως Τεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έπειτα, ο καλλιτέχνης εκφράζει τις ανησυχίες του για τον πολιτιστική κατάσταση της χώρας και την απουσία πνευματικών ανθρώπων. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται καλλιτεχνικές του δημιουργίες.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Δείτε ακόμη,

Ταινία επικαίρων με τα γυρίσματα της κινηματογραφική ταινίας του σκηνοθέτη Μ.Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας» τα οποία πραγματοποιούνται στην Κρήτη. Χρονολογία: 15/05/1964 – 30/06/1964.

Οι ηθοποιοί Άντονυ Κουίν, Άλαν Μπέιτς και Λίλα Κέντροβα παίρνουν μέρος στα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας», τα οποία πραγματοποιούνται στην Κρήτη. Στην παραλία του Σταυρού, το κινηματογραφικό συνεργείο, υπό τις οδηγίες του Μ. Κακογιάννη, κινηματογραφεί τη σκηνή τους Α. Κουίν και Α. Μπέιτς να χορεύουν συρτάκι.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ