Τώνια Μαρκετάκη – 26 Ιουλίου 1994

Στις 26 Ιουλίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο της Τώνιας Μαρκετάκη, μιας σπουδαίας δημιουργού που, αν και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 1994, άφησε το δυνατό της στίγμα στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Έντονα πολιτικοποιημένη και διανοούμενη, με σπουδές στην περίφημη Κινηματογραφική Σχολή IDHEC της Γαλλίας, η Τώνια Μαρκετάκη μπήκε στον κινηματογράφο το 1967 με την ταινία μικρού μήκους «Ο Γιάννης και ο Δρόμος».

Παράλληλα δούλεψε ως δημοσιογράφος, έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές, σκηνοθέτησε για το θέατρο και την τηλεόραση, όπου γύρισε την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ “Λεμονόδασος”, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη (1978). Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της.

(video)

Νέο
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Παρασκήνιο» παρακολουθεί την πορεία της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μαρκετάκη, αντιπροσωπευτικής δημιουργού του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, διατρέχοντας τη φιλμογραφία της. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από την ομιλία της Τώνιας Μαρκετάκη στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου στις 4 Μαρτίου 1992, ενώ στοιχεία της σταδιοδρομίας της αντλούνται από την ομιλία, στην ίδια εκδήλωση, του κριτικού κινηματογράφου Αχιλλέα Κυριακίδη.

Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από ραδιοφωνική εκπομπή της Τώνιας Μαρκετάκη, καθώς και από συνεντεύξεις της, στις οποίες η ίδια αναφέρεται στη σχέση της με τον κινηματογράφο και σε ό, τι την ώθησε να γίνει σκηνοθέτης, στα παιδικά της βιώματα και τις επιρροές της από το οικογενειακό της περιβάλλον. Αλλού, μιλάει για τη σχέση της με την  ελληνική γλώσσα και τη σημασία της χρήσης του λόγου στις δημιουργίες της.

Αναλύει ακόμη στοιχεία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της «Ιωάννης ο Βίαιος» (1973), ταινία- ορόσημο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, που κέρδισε τα βραβεία σεναρίου, σκηνοθεσίας και α΄ ανδρικού ρόλου. Αναφέρεται  στα ερεθίσματα της παιδικής της ηλικίας, όπως τα παιδικά μυθιστορήματα, τα οποία λειτούργησαν ως πηγές έμπνευσής της. Σχολιάζει, επίσης, τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της «Η τιμή της αγάπης»(1983) και το θέμα που πραγματεύεται, βασισμένη στην «Τιμή και το χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Η ταινία απέσπασε επτά κρατικά βραβεία, καθώς και τη Χρυσή Ελιά στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου 1984. Το 1992 θα γράψει τις «Κρυστάλλινες Νύχτες», ταινία σπάνιας ευαισθησίας με θέμα της μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια Γερμανίδα και έναν Εβραίο, παραμονές του Β΄ παγκόσμιου πολέμου στην Ελλάδα.

Στο ντοκιμαντέρ, γίνεται επιπλέον αναφορά στην περίοδο που η Τώνια Μαρκετάκη εργαζόταν ως καλλιτεχνικός ρεπόρτερ και κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Το Βήμα» (δεκαετία ’60), στη δουλειά της στην Ελληνική Τηλεόραση και στο σήριαλ «Λεμονοδάσος»(1978), καθώς και στη σκηνοθετική της καριέρα στο θέατρο (1980).

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται δείγματα του έργου της, στιγμιότυπα από τις κινηματογραφικές της ταινίες, παράλληλα με φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό. Περιέχονται, επίσης, πλάνα από το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1963) και από τη βράβευση της Τώνιας Μαρκετάκη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1973.

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ