Τα Πάθη τα Σεπτά – “Χριστός Πάσχων”

Τα Πάθη τα Σεπτά

αποσπασματική παρουσίαση του βυζαντινού δράματος “Χριστός Πάσχων”

με τη συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων.

(video)

Θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο κείμενο της βυζαντινής τραγωδίας Χριστός Πάσχων, σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, η οποία αναπαριστά τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. Το έργο, αγνώστου βυζαντινού λογίου έχει ενσωματώσει στοιχεία της αρχαιοελληνικής δραματικής ποίησης όπως στίχους από τις Βάκχες και τη Μήδεια.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ-2 στις 29 Απριλίου 1994 και οργανώθηκε από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, παρουσία του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου και του δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού.

Υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του καλλιτεχνικού υπεύθυνου του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννη Σμαραγδή πραγματοποιήθηκε η υποβλητική παράσταση στην οποία μετείχαν, ως αναγνώστες οι ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος (Χριστός Μαντατοφόρος Θεολόγος), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Θεοτόκος), Πέγκυ Σταθακοπούλου (Μαγδαληνή, Χορός ημιχόριο). Τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου ψάλλουν οι : Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Άξιον Εστί, Η Ζωή εν Τάφω, Αι γενεαί πάσαι), η Ελένη Βιτάλη (Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου,  Άξιον Εστί, Η Ζωή εν Τάφω, Αι Γενεαί Πάσαι), Θόδωρος Δημητριέφ (Τον Νυμφώνα σου, Ιδού ο Νυμφίος, Αι Γενεαί Πάσαι). Προλογίζουν ο δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός, και ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Εισήγηση κι επιμέλεια: Ματθαίος Μουντές

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ