Σαρλ ντε Γκωλ -9 Νοεμβρίου 1970

Στις 9 Νοεμβρίου συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τον θάνατο του Σαρλ ντε Γκωλ (Charles de Gaulle), Γάλλου στρατηγού και πολιτικού, μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ο Στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου 1890, ηγήθηκε των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την περίοδο 1944-1946-μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή-υπήρξε επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης, το 1958 επανήλθε στην εξουσία ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών και στη συνέχεια Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1959 έως το 1969, οικοδομώντας την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία με το νέο Σύνταγμα της 4ης Οκτωβρίου 1958.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την ταινία επικαίρων της περιόδου 16-18 Μαΐου 1963, στην οποία καταγράφεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η ταινία επικαίρων περιλαμβάνει πλάνα από την άφιξη του Γάλλου Προέδρου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και την υποδοχή του στην Πύλη του Αδριανού, την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, την απονομή χρυσού μεταλλίου της πόλης της Αθήνας, το λόγο του Γάλλου Προέδρου προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και τις επισκέψεις στην Ακρόπολη των Αθηνών και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τις δεξιώσεις προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου.

Η ταινία ξεκινά με την άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Υβόν ντε Γκωλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχονται ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στυλιανός Κούνδουρος, ο Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και άλλοι επίσημοι, ενώ στρατιωτικά αγήματα αποδίδουν τιμές. Ακολουθεί ο χαιρετισμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των υπολοίπων επισήμων. Στη συνέχεια, ο Στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βασιλιάς Παύλος επιβιβάζονται σε ανοιχτό αυτοκίνητο και αναχωρούν οδικώς από το αεροδρόμιο με προορισμό το κέντρο της Αθήνας. Κατά μήκος της διαδρομής ο Στρατηγός Ντε Γκωλ επευφημείται ζωηρά από το συγκεντρωμένο πλήθος. (16/5/1963)

Στο ύψος της Πύλης του Αδριανού, ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς καλωσορίζει τον Στρατηγό Ντε Γκωλ, ο οποίος ανταποδίδει τις φιλοφρονήσεις. Ακολούθως, το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Βασιλιά Παύλο και τον Στρατηγό Ντε Γκωλ εισέρχεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθούν πλάνα από την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με όλες τις καθιερωμένες τιμές. (17/5/1963)

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισκέπτεται τον Στρατηγό Ντε Γκωλ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει καταλύσει, και του επιδίδει το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Αθήνας. (16/5/1963)

Πλάνα από την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου (17/5/1963). Ομιλία του Στρατηγού Ντε Γκωλ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος προσφωνεί τον Στρατηγό Ντε Γκωλ, ο οποίος στη συνέχεια απευθύνεται στην ολομέλεια του Σώματος. Στα θεωρεία της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής διακρίνονται μεταξύ άλλων η Υβόν ντε Γκωλ και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Αμαλία Καραμανλή. Ακούγεται ο λόγος του Γάλλου Προέδρου (πλάνα χωρίς εικόνα-μόνο ήχος). Στο τέλος της ομιλίας στα γαλλικά ο Ντε Γκωλ εκφωνεί στα ελληνικά «Λύεται η συνεδρίασις».

Ακολουθούν πλάνα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ακρόπολη των Αθηνών και το λόφο της Πνύκας και στη συνέχεια από την επίσκεψή του στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ συνοδεύεται από την σύζυγό του, τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και την σύζυγό του Α. Καραμανλή καθώς και άλλους επισήμους.

Κατά την επιστροφή του από το Σούνιο στην Αθήνα, ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, συνοδευόμενος από τον Κ. Καραμανλή, διέρχεται από χωριά των Μεσογείων Αττικής, όπου οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή.

Επόμενο θέμα της ταινίας επικαίρων, η επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Στρατηγού Ντε Γκωλ παρουσία του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, του Προέδρου της Βουλής, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων Ελλήνων και ξένων επισήμων. Διακρίνονται κατά την άφιξή τους στην αίθουσα δεξιώσεων των Βασιλικών Ανακτόρων της Αθήνας ο Πρωθυπουργός και η Αμαλία Καραμανλή, ο Αρχηγός του Κόμματος των Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης και η σύζυγός του Αμαρυλλίς Μαρκεζίνη. Ακολούθως προσέρχονται ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, ο οποίος συνοδεύει τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, ενώ ακολουθούν κατά ζεύγη ο Βασιλιάς Παύλος με την Υβόν ντε Γκωλ, και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος με την Πριγκίπισσα Ειρήνη. (16/5/1963)

Ακολουθούν πλάνα από τη δεξίωση προς τιμήν του Στρατηγού Ντε Γκωλ που παραθέτει προς τιμήν του στο Ζάππειο Μέγαρο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Μεταξύ των παρισταμένων στη δεξίωση διακρίνονται ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Χ. Πανάγος, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας, ο Α. Γεροκωστόπουλος, ο Κ. Ροδόπουλος, ο Υπουργός Βιομηχανίας Λεωνίδας Μπουρνιάς, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Δημήτριος Βρανόπουλος, ο Υφυπουργός Εμπορίου Αθανάσιος Ταλιαδούρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄. Ο Π. Παπαληγούρας προσφωνεί τον Στρατηγό Ντε Γκωλ. (18/5/1963)

Τέλος, προβάλλεται το επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του Στρατηγού Ντε Γκωλ ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και η Πριγκίπισσα Ειρήνη προσέρχονται στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Το πρωθυπουργικό ζεύγος Καραμανλή υποδέχεται το βασιλικό ζεύγος και την Πριγκίπισσα Ειρήνη και στη συνέχεια τον Στρατηγό Ντε Γκωλ και την σύζυγό του. (18/5/1963)

Η ταινία επικαίρων κλείνει με πλάνα από τη δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν των Βασιλέων της Ελλάδας και της ελληνικής Κυβέρνησης ο Στρατηγός Ντε Γκωλ στη Γαλλική Πρεσβεία. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται στην είσοδο της Πρεσβείας τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και την Πριγκίπισσα Ειρήνη και στη συνέχεια εισέρχονται από κοινού στην αίθουσα της δεξίωσης. Μεταξύ των υπολοίπων επισήμων προσκεκλημένων διακρίνεται ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας. (18/5/1963)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ