Σάμιουελ Μπέκετ – 22 Δεκεμβρίου 1989

Στις 22 Δεκεμβρίου 1989 πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αι., ο Ιρλανδός λογοτέχνης Σάμιουελ Μπέκετ (Samuel Beckett). Το 1969 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ο Μπέκετ σημάδεψε, με το έργο του, το παγκόσμιο θέατρο, υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη αγωνία για τα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή «Θεατροπληξία» με θέμα το θέατρο του νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα και καλεσμένους τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Θόδωρο Τερζόπουλο οι οποίοι αναλύουν το έργο του και την πρόσληψή του από το κοινό.

ΘΕΑΤΡΟΠΛΗΞΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ

(video)

Εβδομαδιαία εκπομπή με θέμα τα θεατρικά δρώμενα. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2003, η Ίλια Παπασπύρου συζητά στο στούντιο με τους καλεσμένους της, τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό και τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο για τα έργα του Μπέκετ, τις ιδιαιτερότητες που τα χαρακτηρίζουν και τον τρόπο που προσέγγισαν οι ίδιοι τα κείμενά του.

Ο Δημήτρης Καταλειφός μιλάει για τον ρόλο του ανήμπορου μπεκετικού ήρωα στον θεατρικό μονόλογο «Η μαγνητοταινία του Κραπ» (1958), που ο ίδιος ερμήνευε στο Απλό Θέατρο, με σκηνοθεσία Π.Παπαδόπουλου. Παράλληλα, ο Θόδωρος Τερζόπουλος αναφέρεται στην παράσταση “Τρίπτυχο” έργων του Μπέκετ που ανέβασε την ίδια σεζόν στο Θέατρο Άττις με τα έργα «Οχάιο Ιμπρόπτου», «Αυτοσχεδιασμός» και «Νανούρισμα» με την Σοφία Μιχοπούλου στο ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας. Στη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τις θεατρικές παραγωγές των δύο καλεσμένων.

Μιλούν μεταξύ άλλων, για τα θέματα που πραγματεύεται στο έργο του ο Ιρλανδός συγγραφέας όπως, το λίγο πριν το θάνατο, τη μοναξιά και την απελπισία του μόνου ανθρώπου. Γίνεται επίσης αναφορά στην έννοια του χρόνου στο έργο του, στις σκηνοθετικές οδηγίες του Μπέκετ σε σχέση με το προσωπικό βίωμα του κάθε δημιουργού και στο θέμα της ελευθερίας του θεατή στην πρόσληψη και την ερμηνεία των έργων του.

Τον Οκτώβριο του 2003 παρουσιάστηκαν, επίσης, για πρώτη φορά, 13 θεατρικά κείμενα, τα «μικρά» του Μπέκετ,  στο Φεστιβάλ που διοργάνωσε η ηθοποιός Άννα Κοκκίνου στο θέατρο «Σφενδόνη». Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο «Φεστιβάλ Μπέκετ», όπως το «Νανούρισμα» με την Άννα Κοκκίνου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη, και το «Τότες που» σε σκηνοθεσία Ηλία Κουντή όπου ερμηνεύει ο Ρένος Μάντης και περιλαμβάνονται συνεντεύξεις καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ (της Άννας Κοκκίνου, του Ρένου Μάντη, του Νίκου Χατζόπουλου, του Γιάννη Νταλιάνη και του Τάκη Τζαμαργιά). Προβάλλεται ακόμη, η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αμερικανού ηθοποιού Ρικ Κλάτσεϊ (Rick Cluchey), φίλου και, επί σειρά ετών, συνεργάτη του Μπέκετ, που ερμήνευσε στο Φεστιβάλ το έργο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» σε σκηνοθεσία Μπέκετ.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

Η εκπομπή προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2003

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ