Ρόζα Εσκενάζυ – 2 Δεκεμβρίου 1980

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού Ρόζας Εσκενάζυ, στις 2 Δεκεμβρίου 1980. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την τηλεοπτική συνάντηση της με τον Γιώργο Παπαστεφάνου και την Χάρις Αλεξίου στην εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
(video)

Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο από την εκπομπή «Μουσική Βραδυά», που προβλήθηκε το 1976 και ήταν αφιερωμένη στην Χάρις Αλεξίου, η οποία εκείνο το διάστημα είχε φέρει ξανά στο προσκήνιο το τραγούδι «Δημητρούλα», που πρώτη είχε ερμηνεύσει η Ρόζα Εσκενάζυ. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρακολουθούμε την τηλεοπτική συνάντηση των δύο ερμηνευτριών στο πλατό της εκπομπής, που οργάνωσε ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Η Ρόζα Εσκενάζυ θυμάται την πρώτη φορά που ερμήνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και σημαντικές στιγμές της πολύχρονης καριέρας της. Μιλά για τις πρώτες εμφανίσεις της, για τις περιοδείες της σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τις ξακουστές τραγουδίστριες της εποχής της την Μαρίκα την Πολίτισσα και την Ρίτα Αμπατζή, με την οποία όπως αποκαλύπτει είχαν επαγγελματικές αντιζηλίες. Αναφέρεται επίσης στο σμυρναίικο τραγούδι, ενώ ερμηνεύει το «Χαρικλάκι» και χορεύει φορώντας τη στολή του «Τσακιντζή». Επίσης η Χάρις Αλεξίου, που δηλώνει θαυμάστρια της, της αφιερώνει το τραγούδι «Τσαχπίν», το οποίο επίσης είχε ερμηνεύσει η Ρόζα Εσκενάζυ.

Παρουσίαση-επιμέλεια: Γιώργος Παπαστεφάνου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης
Έτος παραγωγής: 1976
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

Δείτε περισσότερα http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ