Πέτρος Φυσσούν – 5 Δεκεμβρίου 2016

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης το 1954, ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Στην μακρά καλλιτεχνική διαδρομή του, εκτός από το ελεύθερο θέατρο στο οποίο εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (1961-1965) και το Θέατρο Βορείου Ελλάδος (δεκαετία ’70), ερμηνεύοντας όλα τα είδη της θεατρικής τέχνης, από το κλασικό δράμα ως την κωμωδία και την επιθεώρηση ενώ αγαπήθηκε στους δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστική ήταν η φωνή του στο Ραδιοφωνικό θέατρο και αξέχαστη η ερμηνεία του στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1979), σε σκηνοθεσία Βασ.Γεωργιάδη, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τον Πέτρο Φυσσούν, πρωταγωνιστή στο σπουδαίο θεατρικό έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά στο Ρήνο» που παρουσιάστηκε από το «Θέατρο της Δευτέρας» το 1985.

Έργο αντιφασιστικό που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1972, στη διάρκεια της Χούντας, στο μικρό θέατρο «Όρβο» στη Βουκουρεστίου, απ’ το θίασο του Πέτρου Φυσσούν, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, καθώς είχε προσληφθεί από το κοινό ως πράξη αντιστασιακή, κι επαναλήφθηκε και την επόμενη σεζόν 1973-1974 στο θέατρο «Ακάδημος».

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΦΡΟΥΡΑ ΣΤΟ ΡΗΝΟ
(video)

Το “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει το έργο της Αμερικανίδας Λίλιαν Χέλμαν (1905-1984) “Φρουρά στο Ρήνο”, σε μετάφραση της Μέλπως Ζαρόκωστα, σκηνοθεσία του Πέτρου Φυσσούν και τηλεσκηνοθεσία του Γιώργου Αγαθονικιάδη.  Ένα διαχρονικό αντιναζιστικό έργο, βαθιά ανθρώπινο, γραμμένο το 1941, μέσα στη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ορθώνοντας κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε εκείνους που επέτρεψαν την ανάπτυξη και εξάπλωση του φασισμού.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Φυσσούν, Κατερίνα Χέλμη, Μαρία Αλκαίου, Μάκης Ρευματάς, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Σώλου, Σοφία Ολυμπίου κ.ά.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Καρύδης. Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ. Έπαιξε πιάνο ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται την άνοιξη του 1940 και αφορά στην ιστορία ενός Γερμανού αντιστασιακού που δεν διστάζει να αφήσει παιδιά και γυναίκα στην Αμερική και να θυσιάσει τον εαυτό του, περνώντας τα σύνορα της χιτλερικής Γερμανίας, για να ελευθερώσει κάποιους συντρόφους του.

Ο Γερμανός Κερτ Μίλερ (Πέτρος Φυσσούν), που κάνει αντιναζιστικό αγώνα, η Αμερικανίδα γυναίκα του Σάρα (Κατερίνα Χέλμη) και τα τρία τους παιδιά, αφήνουν την Ευρώπη μετά την δεκαεπτάχρονη παραμονή τους εκεί και φτάνουν στην Αμερική όπου ζει η οικογένεια της Σάρα. Φτάνοντας στο σπίτι της η Σάρα συναντά τη μητέρα της Φάνι Φάρελι (Μαρία Αλκαίου) και τον αδελφό της Ντέιβιντ (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) μετά από τόσα χρόνια.

Λίγο αργότερα, ο Κερτ γνωρίζει τον Τεκ Ντε Μπράνκοβιτς (Μάκης Ρευματάς) και τη γυναίκα του Μάρτι (Τιτίκα Βλαχοπούλου), οι οποίοι φιλοξενούνται στο σπίτι των Φάρελι. Ο Τεκ είναι κόμης από την Ρουμανία που συνωμοτούσε με τους Γερμανούς στον εμφύλιο της χώρας του.

Ο Τεκ αποφασίζει να αναχωρήσει με την Μάρτι υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του με τον Ντέιβιντ. Η Μάρτι του ανακοινώνει ότι δεν θα τον ακολουθήσει και έτσι φεύγει μόνη της. Ο Τεκ μαθαίνει πως έχει συλληφθεί ο αρχηγός των αντιστασιακών στην Γερμανία και αντιλαμβάνεται ότι ο Κερτ είναι ο καταζητούμενος Γερμανός αντιστασιακός, καθώς έχει βρει στα πράγματά του ένα όπλο και χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της αντίστασης. Για να μην τον προδώσει απαιτεί ως αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο Κερτ αποφασίζει να αφήσει πίσω την οικογένειά του στο ασφαλές σπίτι της πεθεράς του και να επιστρέψει στην Γερμανία για να βοηθήσει τους συντρόφους του. Λίγο πριν αναχωρήσει ο Κερτ σκοτώνει τον Τεκ που προηγουμένως τον εκβίαζε. Η Φάνι και η υπόλοιπη οικογένεια αποφασίζουν να τον βοηθήσουν στον αγώνα του καθώς ο Κερτ αναχωρεί για την Γερμανία.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 25 Μαρτίου 1985

Διάρκεια: 2 ώρες και 11 λεπτά

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ