Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.), το Αρχείο της ΕΡΤ επέλεξε για σας και σας προτείνει να δείτε την τηλεοπτική θεατρική παράσταση «ΤΑ ΑΛΑΛΟΥΜΙΑ» από την Ελεύθερη Σκηνή, που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» στις 27 Δεκεμβρίου 1982.
ΑΛΑΛΟΥΜΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΗΝΗ, 1982
(video)
Ο Λάκης ο Βουλκανιζατέρ του Μίμη Χρυσομάλλη και η εγγονή της Μαρίας Πενταγιώτισσας που ενσαρκώνει η Άννα Παναγιωτοπούλου είναι δύο μόνο από τους ρόλους που περιλαμβάνονται στην τηλεοπτική επιθεώρηση, τα σκετς της οποίας αναφέρονταν στην τότε ελληνική πραγματικότητα, θίγοντας ευαίσθητα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελεύθερη Σκηνή ταυτίστηκε με μια νέα προσέγγιση της θεατρικής πράξης και επηρέασε το θεατρικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια. Η αξία και η προσφορά του Ελεύθερου Θεάτρου υπήρξε σημαντική για τη θεατρική διαδικασία την οποία ανανέωσε με μορφές άμεσης επικοινωνίας με το κοινό της. Η παράσταση «Αλλαγή και πάνω τούρλα…» ήταν η πρώτη αντιπολιτευτική επιθεώρηση αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, εγκαινιάζοντας το είδος της επιθεώρησης που τολμά ανοιχτή κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Για την τηλεόραση ήταν ιστορική στιγμή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που προβλήθηκε έντονη αντικυβερνητική σάτιρα χωρίς περικοπές. Τα τολμηρά και αιχμηρά νούμερα και το ελευθερόστομο κείμενο προκάλεσαν αίσθηση στους τηλεθεατές, αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα, όπως και διθυραμβικές κριτικές. Το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» (αρ. τευχ. 674, 8.1.1983) στην στήλη Κριτικές αναπαράγει τα σχόλια του Τύπου: «Τα αλαλούμια δημιούργησαν αντιδράσεις..για τις τολμηρές φράσεις που περιείχαν τα σκετς και σόκαραν αρκετούς τηλεθεατές». (εφημ. «Βραδυνή», 29.12.1982), ή «Είδαμε μερικά από τα καλύτερα νούμερα των τελευταίων επιθεωρήσεων της θεατρικής αυτής ομάδας και επιτέλους η ψυχαγωγία μας απέκτησε ελληνική ιθαγένεια ενώ ταυτόχρονα η τηλεοπτική σοβαροφάνεια τινάχτηκε στον αέρα»….«Επιτέλους είδαμε ένα πρόγραμμα ζωντανό, τολμηρό, ειλικρινές που μας αφορούσε άμεσα σαν λαό και που επιτέλους πρόσφερε γέλιο, είδος που σπανίζει προ πάντων στην τηλεόραση.» (εφημ. «Τα Νέα», 29.12.1982).
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος