Παγκόσμια ημέρα θεάτρου – 27 Μαρτίου

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σειρά πολιτιστικών εκπομπών της ΕΡΤ (1987-1991). Το επεισόδιο αυτό παραγωγής του 1990, είναι αφιερωμένο στο Θεατρικό Μουσείο-Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1938. Ο φακός της κάμερας περιηγείται στους χώρους του μουσείου, το οποίο στεγαζόταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, και μας ξεναγεί στο πλούσιο περιεχόμενο του αρχείου του, της βιβλιοθήκης και των εκθεμάτων του, τεκμήρια ιστορίας της νεοελληνικής θεατρικής ζωής.

Σε συνέντευξή τους στην εκπομπή, ο τότε διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Μανώλης Κορρές και ο εκδότης Γιάννης Μπαστιάς αναφέρονται στην ίδρυση του μουσείου το 1938 από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, στη συνεισφορά του πρώτου έφορου και ιστορικού του νεοελληνικού θεάτρου Γιάννη Σιδέρη, και στους πρωτεργάτες ως προς τη συγκέντρωση εκθεσιακού υλικού Κωστή Μπαστιά και Αλέκο Λιδωρίκη. Για τη συμβολή του μουσείου στη θεατρική παιδεία και την ιστορική μνήμη μιλούν επίσης ο ηθοποιός Θάνος Κωτσόπουλος και ο θεατρικός συγγραφέας Ασημάκης Γιαλαμάς.

Η σκηνογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου αναφέρεται στις δράσεις του μουσείου και καταθέτει τις προτάσεις της σχετικά με την προσέλκυση επισκεπτών και τη βελτίωση των οικονομικών του. Η ανάγκη για την εξεύρεση πόρων και για κρατική οικονομική αρωγή τονίζεται ιδιαίτερα από τους ομιλούντες, προκειμένου να μπορέσει το μουσείο να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νανά Βουλοδήμου

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Κοντογιώργου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος