Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 21 Μαρτίου

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο ποιητής και πεζογράφος, το φθινόπωρο του 1997, πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια μέρα για τον εορτασμό της ποίησης. Η πρόταση του υιοθετήθηκε από το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε η μέρα αυτή να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Για πρώτη φορά η Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998, στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας και πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η πρόταση του υπερψηφίστηκε από πολλές χώρες και το 2000 καθιερώθηκε ο εορτασμός της. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ
(video)
Νέο

Θέμα της εκπομπής είναι η μελοποιημένη ποίηση. Η Αρλέτα και ο Κώστας Καράλης ερμηνεύουν τα μελοποιημένα από το Γιάννη Σπανό ποιήματα «Σπασμένο καράβι», του Γιάννη Σκαρίμπα, «Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι», του Βύρωνα Λεοντάρη, «Το λέει και το τραγούδι», της Λίλης Ιακωβίδη, «Ο στρατιώτης ποιητής», του Μίλτου Σαχτούρη, «Ο Κωνσταντής», του Κώστα Βάρναλη, «Είναι ν’ απορείς», της Μαρίνας Λαμπράκη, «Ο θρήνος της μάνας» του Ηλία Σιμόπουλου, «Ο Γιάννης και η Μαριώ» του Βασίλη Ρώτα, «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» του Νίκου Καββαδία και «Αν είσαι», του Νίκου Καρύδη.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαστεφάνου επισκέπτεται στο σπίτι του στην Χαλκίδα τον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα και συζητούν για την έμπνευση που «γέννησε» το «Σπασμένο Καράβι» και για την ποίηση γενικότερα. Συζητά επίσης με τον Γιάννη Σπανό για την επιλογή του να μελοποιεί Έλληνες και ξένους ποιητές, ενώ συναντά τη Λίλη Ιακωβίδη, η οποία του αποκαλύπτει ότι το ποίημα της «Το λέει και το τραγούδι» το έγραψε για το σύζυγό της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση στο στούντιο του Νίκου Μαμαγκάκη και του Γιάννη Σπανού, οι οποίοι αναλύουν τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετώπισε ο καθένας την μελοποίηση των ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη. Ακόμη, ο δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου εκφράζουν την άποψη τους για την μελοποίηση της ποίησης, ενώ η ηθοποιός Ελένη Χαλκούση μιλά για τον ποιητή Νίκο Καββαδία. Τέλος, οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης και Ελένη Χατζηαργύρη απαγγέλλουν τα ποιήματα «Σπασμένο καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα και «Αν είσαι», του Νίκου Καρύδη αντίστοιχα, ενώ ακούγεται ο Δημήτρης Ψαριανός στο μελοποιημένο από το Νίκο Μαμαγκάκη ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Ο Κωνσταντής».

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Τηλεσκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Έτος παραγωγής: 1976

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ