Ούλοφ Πάλμε – 28 Φεβρουαρίου 1986

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε ήταν ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και πρωθυπουργός της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και από τον Οκτώβριο του 1982 έως τη δολοφονία του στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΕΞΑΝΤΑΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

(video)
Νέο

Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ ασχολείται με την μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε. Το πρώτο μέρος του επεισοδίου αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα του Σουηδικού κοινωνικού μοντέλου, ενώ εστιάζει στη δολοφονία της Άννα Λιντ, υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας και υποψήφιας για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές. Η δολοφονία της προοδευτικής πολιτικού επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε το Φεβρουάριο του 1986.

Η εκπομπή αναπαριστά το χρονικό της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε με βάση τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, ενώ ακολουθεί μια σειρά ειδικών ή απλών ανθρώπων που ενεπλάκησαν ενεργά με την υπόθεση και οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους. Εστιάζει ιδιαίτερα στη σουηδική κοινωνία σε σχέση με το κατεστημένο της ακροδεξιάς που έχει πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα τόσο του στρατού όσο και της αστυνομίας. Παράλληλα προβάλλεται η πολιτική δράση του Ούλοφ Πάλμε, το άνοιγμά του προς την ΕΣΣΔ και η ανοιχτή και έντονη αντιπολεμική του στάση, που εκφράστηκε με αντίθεση στον πόλεμο του Βιετνάμ, στη Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, στον πυρηνικό εξοπλισμό των υπερδυνάμεων. Τόσο η σύζυγός του Λίσμπετ Πάλμε όσο και οι ερευνητές και συνεργάτες του, όπως ο Σβένκερ Έστρεμ, εξηγούν ότι αν και ήταν αντικομουνιστής η δυνατή του επιχειρηματολογία τον έκανε μισητό στους πολιτικούς εχθρούς του. Εξηγείται η ανάμειξή του στη συμφωνία πώλησης όπλων της σουηδικής εταιρείας ΜΠΟΦΟΡΣ στην Ινδία και περιγράφεται η διασύνδεση της πολιτικής του Ούλοφ Πάλμε, ως εμπόδιο, με το διεθνές δίκτυο διακίνησης όπλων και ναρκωτικών που είχε στήσει η κυβέρνηση Ρέηγκαν, ένα σκάνδαλο που έμεινε γνωστό με το όνομα ΙΡΑΝ-ΓΚΑΙΗΤ. Τέλος, παρουσιάζεται η περίπτωση του φερόμενου ως δολοφόνου του Ούλοφ Πάλμε, Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίος αποδείχθηκε ότι εκτός από ένα εγκληματικό παρελθόν δεν είχε τίποτα που να τον συνδέει με την υπόθεση.

Έτος παραγωγής: 2004

Σενάριο – Διεύθυνση – Παρουσίαση: Γιώργος Αυγερόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ