Νίκος Ξυλούρης – 7 Ιουλίου 1936 (γεν.)

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Ξυλούρη

το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή του 1976

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί στην εκπομπή «Μουσική Βραδυά» τον τραγουδιστή και λυράρη Νίκο Ξυλούρη. Ο κρητικός ερμηνευτής μιλά για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, για το ξεκίνημά του στη μουσική ως λυράρης σε κρητικούς γάμους και πανηγύρια. Αναφέρεται επίσης στις μουσικές συνεργασίες του με γνωστούς Έλληνες συνθέτες, όπως στη γνωριμία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τη συμμετοχή του στο δίσκο “Ριζίτικα” (1971), και σχολιάζει τη σημασία των παραδοσιακών ριζίτικων τραγουδιών της Κρήτης.

Η Μαρία Δημητριάδη μιλάει για τη γνωριμία του με τον Ν. Ξυλούρη και το προσωπικό του μουσικό ύφος. Παρεμβάλλονται τραγούδια που ερμηνεύει ο Νίκος Ξυλούρης: το ριζίτικο «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», «Ο Ταχυδρόμος πέθανε» σε μουσική και στίχους Μάνου Χατζιδάκι, «Τούτες τις μέρες» σε μουσική Χρήστου Λεοντή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Το Λιονταρόπουλο» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Κ.Χ. Μύρη, «Έβαλε ο Θεός σημάδι» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου, «Φίλοι κι αδέλφια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Χριστόδουλου Χάλαρη «Ερωτόκριτος» (1976) με αναφορές και στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου (1975). Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης διαβάζει αποσπάσματα από το ποιητικό κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου ενώ τραγουδούν ο Νίκος Ξυλούρης ως Ερωτόκριτος και η Τάνια Τσανακλίδου ως Αρετούσα.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ