Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – 3 Σεπτεμβρίου 1994

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας, από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1994. Ο Ν.Χατζηκυριάκος -Γκίκας υπήρξε καλλιτέχνης με ποικίλα ενδιαφέροντα και πλούσιο έργο, το οποίο επεκτείνεται και στην γλυπτική, χαρακτική, σκηνογραφία αλλά και εικονογράφηση βιβλίων, ενώ δημοσίευσε άρθρα και μελέτες για θέματα κριτικής τέχνης. Για δεκαεπτά έτη διετέλεσε Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ το 1973 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο του 1975 αποτυπωμένο σε φιλμ, από τη σειρά εκπομπών «Συνάντηση με τους δημιουργούς».  Η εκπομπή, σε παραγωγή-σκηνοθεσία του Γιώργου Εμιρζά, προβλήθηκε στο ΕΙΡΤ στις 20/05/1975.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ

Νέο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών του 1975 που καταγράφει τη δουλειά γνωστών Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, είναι αφιερωμένο στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Ο τηλεοπτικός φακός μπαίνει στο εργαστήριο του καλλιτέχνη· ο ζωγράφος μιλά για το καλλιτεχνικό του έργο και αναλύει τον τρόπο δημιουργίας ενός έργου, μιας «ζωντανής ύλης», όπως το χαρακτηρίζει, το δρόμο της οποίας χαράσσει ο καλλιτέχνης.

Παράλληλα, τρεις συνομιλητές, που ο ίδιος έχει επιλέξει για την εκπομπή, συζητούν μαζί του για τη δουλειά του-η οποία από τον ίδιο τον καλλιτέχνη διαιρείται σε τρεις τομείς: ζωγραφική, αρχιτεκτονική και εικονογράφηση βιβλίων. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας συζητά με τον μεταφραστή και φιλόλογο Κίμωνα Φράιερ για τις εικονογραφήσεις βιβλίων που έχει κάνει, με αναφορές στις εικονογραφήσεις του έργου του Καβάφη, του Ελύτη, του Γκάτσου και άλλων δημιουργών.

Ακολούθως, ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός μιλά με τον Γκίκα για τη σκηνογραφική δουλειά του στο θέατρο, με αναφορές στη συνεργασία τους στη Νέα Δραματική Σχολή στο έργο «Μπαρμπουγιέ», καθώς και στη δουλειά του για τις παραστάσεις «Αγία Ιωάννα» στο Εθνικό Θέατρο,  τις «Νεφέλες». Τέλος, ο αρχιτέκτονας Αλέκος Βογιατζής, μαθητής του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στο Πολυτεχνείο, συζητά μαζί του για τον τρόπο διδασκαλίας του.

Η τηλεοπτική κάμερα ταξιδεύει στην Ύδρα, το νησί που τόσο επηρέασε το καλλιτεχνικό του έργο, και περιηγείται στο ερειπωμένο αρχοντικό σπίτι της μητέρας του, ενώ παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη.

Παραγωγή: 1975

Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm, στο οποίο είναι αποτυπωμένο το ντοκιμαντέρ, συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ