Νίκη Γουλανδρή – 9 Φεβρουαρίου 2019

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019 έφυγε από τη ζωή η φιλάνθρωπος, ζωγράφος και πολιτικός Νίκη Γουλανδρή. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ
(video)

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ. Παρουσιάζονται η έκθεση, τα επιστημονικά εργαστήρια και οι σπάνιες συλλογές του, ενώ η Νίκη Γουλανδρή μιλά στην Χαρά Φράγκου για τους στόχους, για τις έρευνές του και την γενικότερη συμβολή του στην προσέγγιση του ανθρώπου και της φύσης.

Θυμάται επίσης πώς ξεκίνησε ο κοινός αγώνας της με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Αναφέρεται στον πλούτο και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, που αποτέλεσε έμπνευση για να δημιουργήσουν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αλλά και το Κέντρο ΓΑΙΑ, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν κυρίως τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Η Νίκη Γουλανδρή μιλά τέλος για τα εργαστήρια χερσαίας ζωολογίας και υδροβιολογίας που υπάρχουν εκεί και τα όσα μπορεί να δει ο επισκέπτης, ενώ αναφέρεται και στο αγαπημένο της φυτό την παιώνια, που αποτέλεσε το θέμα της έκθεσης ζωγραφικής της «Παιώνια, μύθος, επιστήμη, τέχνη».

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Χαρά Φράγκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαντωνόπουλος
Έτος παραγωγής: 2002

Η Νίκη Γουλανδρή γεννήθηκε το 1925. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. Μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, δημιούργησαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών. Η Νίκη Γουλανδρή ήταν επίσης υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην Μεταπολίτευση (1974-1975) και αντιπρόεδρος της ΕΡΤ (1975-1981), ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε γυναίκα της Ευρώπης.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ