Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) – 13 Δεκεμβρίου 1995

25 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Μέντη (Χρύσανθου) Μποσταντζόγλου, γνωστού περισσότερο με το ψευδώνυμο «Μποστ». Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1918 με ρίζες στον Πόντο, ο Μποστ υπήρξε ένας πολύπλευρος δημιουργός· πολιτικός γελοιογράφος και σκιτσογράφος, ζωγράφος, αλλά και θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός, ο Μποστ άφησε πίσω του ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στο οποίο κυριαρχεί το προσωπικό του σατιρικό ύφος με τις χαρακτηριστικές φιγούρες και την ανορθόγραφη γραφή, το πηγαίο χιούμορ και την καυστική κοινωνική κριτική. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου έφυγε από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 1995.

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη «Μονόγραμμα».

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΝΤΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Στη συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα», αυτοπαρουσιάζεται ο γελοιογράφος, ζωγράφος, στιχουργός και θεατρικός συγγραφέας Χρύσανθος (Μέντης) Μποσταντζόγλου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Μποστ». Η αυτοβιογραφική αυτή καταγραφή του Μποστ πραγματοποιήθηκε το 1984.

Ο Μέντης Μποσταντζόγλου ξεκινά την αφήγησή του αναφερόμενος στο όνομά του. Μιλά για την καταγωγή του από τον Πόντο, τη γέννησή του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή της οικογένειάς του κατά τα παιδικά του χρόνια στη Ρουμανία και την εγκατάστασή του το 1926 στην Αθήνα. Αναφέρεται στα σχολικά του χρόνια, τη φοίτησή του στη Σχολή Καλών Τεχνών για έξι μόνο μήνες και την θητεία του στο Ναυτικό. Στη συνέχεια περιγράφει το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ως σκιτσογράφος στον «Θησαυρό των παιδιών», την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών και τη συνεργασία του αργότερα με εφημερίδες και έντυπα της εποχής όπως, η «Η Καθημερινή», η «Ελευθερία», η «Αυγή» και ο «Ταχυδρόμος».

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ξεκίνημά του στην πολιτική γελοιογραφία και περιγράφει τα χαρακτηριστικά των πολιτικών του σκίτσων, τις ανορθόγραφες γελοιογραφικές συνθέσεις του. Ακόμη, αφηγείται αναμνήσεις από την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας. Μιλά για τα θεατρικά του έργα μεταξύ των οποίων η «Όμορφη Πόλη» (καλοκαίρι 1962), η «Φαύστα», καθώς και για τη θεματολογία της ζωγραφικής του, με κυρίαρχες φιγούρες από την αρχαιότητα αλλά και την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και ακούγεται απόσπασμα από το τραγούδι «Η Ρομβία», σε στίχους του Μποστ και σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη. Την εκπομπή, η οποία προβλήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Μ. Μποσταντζόγλου, προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σγουράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Έτος παραγωγής: 2005

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ