Μελίνα Μερκούρη / 6 Μαρτίου 1994

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

(video)

Αφιέρωμα στην ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη. Η Μ. Μερκούρη μιλάει στον δημοσιογράφο Γιώργο Δουατζή, φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

Η αναδρομή στο παρελθόν αρχίζει με αναφορά στον παππού της, δήμαρχο Αθηναίων, Σπύρο Μερκούρη, στη ζεστή σχέση που είχε μαζί του και η οποία καθόρισε την παιδική της ηλικία. Μιλά για τον πρώτο της μεγάλο έρωτα και συνεχίζει κάνοντας λόγο για τους ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Στέλλας στην ομώνυμη ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Η υποψηφιότητα της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955 γίνεται η αιτία της γνωριμίας της με τον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν, μέλλοντα σύζυγο και μέντορά της. Η Μελίνα σκιαγραφεί τη σχέση της μαζί του και παραδέχεται την τεράστια επιρροή που άσκησε στη ζωή και την καριέρα της. Επισημαίνει την αρωγή της τέχνης στην άσκηση της πολιτικής και παραθέτει παραδείγματα πνευματικών ανθρώπων που πολιτεύθηκαν.

Εξιστορεί τα βιώματά της από την εποχή της Δικτατορίας, μιλά για την αφαίρεση της ελληνικής της ιθαγένειας από το καθεστώς και αναφέρεται στην έντονη αντιδικτατορική δράση που ανέπτυξε στην Ευρώπη. Η παρουσία της Μελίνας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας ως υπουργού Πολιτισμού υπήρξε από τις μακροβιότερες και η δράση της αξιομνημόνευτη. Η ίδια δεν διστάζει να μιλήσει για την περιπέτεια με την υγεία της και να αποκαλύψει τα προσωπικά της όνειρα και τους φόβους της για το μέλλον της Ελλάδας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει την αφήγησή της, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από τις πρόβες των παραστάσεων «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και «Το γλυκό πουλί της νιότης» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, καθώς και από τις κινηματογραφικές ταινίες «Κυριακάτικο ξύπνημα» και «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη  και «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία Ζ. Ντασέν. Γνωστά τραγούδια, ερμηνευμένα με τον μοναδικό της τρόπο, ντύνουν μουσικά το αφιέρωμα. Παρατίθενται επίσης πλάνα από διαδηλώσεις, απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες πρωτοστάτησε η Μελίνα, καθώς και απόσπασμα από τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με πλάνα από την κηδεία της και το τεράστιο πλήθος του κόσμου που συνόδευσε τη σορό της τον Μάρτιο του 1994.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος

Έτος παραγωγής: 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ