Μάνος Χατζιδάκις – 23 Οκτωβρίου 1925

Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Ο μεγάλος συνθέτης, διανοούμενος και ποιητής γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι από τον Μύρθιο Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Το 1932 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα ενώ η  πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας έγινε το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Ήταν η περίοδος που ξεκίνησε να γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει μια εκπομπή με σπάνιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό:

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΛΟΓΟΣ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

(video)

Η σειρά ντοκιμαντέρ “Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα” βασίζεται εξολοκλήρου σε κινηματογραφικό αρχειακό υλικό που αφορά σε ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας του 20ού αιώνα, προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, καλλιτέχνες και αστικά τοπία όπως αυτά καταγράφηκαν από τον κινηματογραφικό φακό κατά την πάροδο των ετών. Το επεισόδιο αυτό προβάλλει αποσπάσματα παλαιών συνεντεύξεων του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για τα καφενεία, που μετατράπηκαν σε χώρους συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, που έγιναν στέκια μιας παρέας επώνυμων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Μέλη της παρέας που σύχναζε στο ιστορικό πατάρι του Λουμίδη, που βρισκόταν στη γωνία των οδών Αιόλου και Πανεπιστημίου, αλλά και στο θρυλικό “Βυζάντιον“, στο Κολωνάκι, ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Κάρολος Κουν, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Κατόπιν, η εκπομπή, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή της όπερας “Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ“, περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από τις πρόβες το Νοέμβριο του 1977. Η φημισμένη όπερα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 1927, ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τη χειμερινή περίοδο 1977-1978. Στις δοκιμές διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ στην παράσταση ο Χανς Βέρνερ Πίντγκεν. Τα πλάνα από τις πρόβες τραβήχτηκαν από τον σκηνοθέτη Ανδρέα Βελισσαρόπουλο. Διακρίνονται, ακόμη, ο Μίνως Βολανάκης που υπέγραφε τη σκηνοθεσία της παράστασης, ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης, η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου και ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος. Συμμετείχαν επίσης, οι λυρικοί τραγουδιστές: Θέμις Σερμιέ, Δημήτρης Στεφάνου, Κική Μορφονιού, Μιχάλης Χελιώτης και Ανδρέας Κουλουμπής. Τη σκηνογραφία υπέγραφε ο Διονύσης Φωτόπουλος. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που τότε ήταν μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δίνει συνέντευξη στη Σούλα Αλεξανδροπούλου σχετικά με το έργο αυτό και αναφέρεται στη μουσική του Κουρτ Βάιλ. Σχολιάζει επίσης, το “χάσμα” μεταξύ κοινού και λυρικού θεάτρου.

Τέλος, παρουσιάζεται απόσπασμα από συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι σε στούντιο παραγωγής, κατά την οποία μιλάει για τη σχέση της μουσικής με τον κινηματογράφο, για τους συνθέτες που εκείνος θαυμάζει και τη συγγένεια της δουλειάς του για τον κινηματογράφο με εκείνη του Νίνο Ρότα.  Αναφέρεται στη δική του ενασχόληση με τη μουσική για τον κινηματογράφο σε πάνω από 80 ταινίες και θυμάται την πρώτη ταινία “Αδούλωτοι σκλάβοι” (1946) σε σκηνοθεσία του Βίωνα Παπαμιχάλη, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη. Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή «Παρασκήνιο» που προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1980, και περιλάμβανε το θέμα Η Μουσική Υπόκρουση στον Κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία της Φρίντας Λιάππα.

Στην εκπομπή ακούγεται από το «Ματωμένο Γάμο» το τραγούδι «Γύρνα φτερωτή του μύλου» που ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και ο Μάνος Χατζιδάκις συνοδεύει στο πιάνο.

Έτος παραγωγής: 1995

Έρευνα-σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ