Μ. Καραγάτσης – 14 Σεπτεμβρίου 1960

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τον θάνατο του πολυδιαβασμένου πεζογράφου Μ. Καραγάτση, που μέσα από το έργο του ζωντάνεψε την εποχή του Μεσοπολέμου. Είχε επιλέξει να υπογράφει με ένα κεφαλαίο Μ μπροστά από το επίθετό του, όταν στα φοιτητικά του χρόνια βαφτίστηκε “Μίτια” από την παρέα των σπουδαστών της Νομικής. Ως συγγραφέας, ο Δημήτρης Ροδόπουλος διάλεξε ο ίδιος το επώνυμό του “Καραγάτσης”, λογοτεχνικό ψευδώνυμο προερχόμενο από τις φτελιές -τα καραγάτσια- της Ραψάνης, χωριού της Θεσσαλίας όπου γεννήθηκε.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών. Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι η ζωή και το έργο του συγγραφέα της γενιάς του ’30 Μ. Καραγάτση (Δημήτρη Ροδόπουλου) (γεν.1908-θαν.1960).

Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του λογοτέχνη, πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του και τη ζωή των προγόνων του, τους τόπους όπου έζησε και τον επηρέασαν, καθώς και την προέλευση του ονόματός του. Παρουσιάζονται τα λογοτεχνικά του έργα με έμφαση στους ήρωες και την πλοκή τους, με αφετηρία το διήγημα «Η κυρία Νίτσα» που αποτελεί την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 1927, και σταθμούς τα μυθιστορήματα «Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1933), «Γιούγκερμαν» (1938), «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (1953), η συγγραφή του οποίου είχε ξεκινήσει από μια νουβέλα το 1936.

Παράλληλα οι συγγραφείς Κώστας Μουρσελάς, Βαγγέλης Γκούφας, ο καθηγητής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος και η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του πεζογράφου, σχολιάζουν την προσωπική του γραφή, τα μοτίβα του έργου του και τα στοιχεία που συνιστούν την σπουδαιότητά του. Σκιαγραφούνται, επίσης, στοιχεία της προσωπικότητάς του και της ιδιωτικής του ζωής. Γίνεται ακόμη αναφορά στο ιστορικό μυθιστόρημα του Καραγάτση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» και στη σχέση του πεζογράφου με την Ιστορία. Η κόρη του διαβάζει, επίσης, από το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ο μεγάλος ύπνος» (1946), το οποίο έγραψε μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επαγγελματική ιδιότητα του Μ. Καραγάτση ως διαφημιστή στην διαφημιστική εταιρεία ΑΔΕΛ (1952) και την ενασχόλησή του με την πολιτική και την υποψηφιότητά του με το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη, το 1956 και το 1958.

Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό συνοδεύει τις αφηγήσεις ενώ προβάλλεται στιγμιότυπο από την δραματική επική κινηματογραφική ταινία «Καταδρομή στο Αιγαίον», με ναυτικό θέμα εμπνευσμένο από τον πόλεμο, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μ. Καραγάτσης. Στην εκπομπή περιέχονται επίσης, αποσπάσματα ηχητικού ντοκουμέντου ραδιοφωνικής συνέντευξης του Μ. Καραγάτση και αναγνώσεις από τα έργα του.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Έτος παραγωγής: 2001-2002

Δείτε επίσης τις τηλεοπτικές διασκευές των λογοτεχνικών έργων του Μ. Καραγάτση “Το Μπουρίνι” (1987) και “Γιούγκερμαν” (1976) εδώ:

https://www.ertnews.gr/arxeio-afierwmata/m-karagatsis-14-septemvriou-1960/

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ