Κώστας Βουτσάς: 89 χρόνια από τη γέννηση του

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 89 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Βουτσά, στις 31 Δεκεμβρίου 1931. Δείτε τον αγαπημένο κωμικό ηθοποιό να μιλά για την πολύχρονη πορεία του στην εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
(video)


Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα κωμικό ηθοποιό Κώστα Βουτσά. Ο ίδιος αποκαλύπτει πώς βγήκε στο θέατρο από μια σύμπτωση. Η παράσταση της κατασκήνωσης, στην οποία συμμετείχε, ήταν αυτή που τον έκανε να νιώσει για πρώτη φορά δημοφιλής, αλλά κι αυτή που στάθηκε αφορμή για να γραφτεί στη δραματική σχολή. Λόγω των αντιρρήσεων μάλιστα των γονιών του αναγκάστηκε να εργάζεται όλη την ημέρα και το βράδυ να παρακολουθεί τα μαθήματα. Σπουδαστής ακόμη συμμετείχε ως κομπάρσος στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου μαζί με τον Άλκη Στέα υποδύονταν δύο αξιωματούχους, ενώ έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο μαζί με τον Γιώργο Λαζαρίδη. Όλα αυτά βέβαια στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του κατέβηκε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια του ηθοποιού. Την πρώτη φορά κόπηκε. «Δεν κάνεις για ηθοποιός», του είπαν. Την δεύτερη φορά πέρασε και μάλιστα ο Ορέστης Μακρής, που ήταν μέλος της επιτροπής, του έδωσε και κάποιες συμβουλές.

Η αναζήτηση για δουλειά στην Αθήνα αποδείχθηκε δύσκολη για τον Κώστα Βουτσά, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε σιγά-σιγά να εργάζεται ως ηθοποιός. Η συνεργασία του με την Καλή Καλό τον οδήγησε και πάλι στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε και με τον Γιάννη Μπουρνέλη. Μέχρι που ήρθε η κινηματογραφική ταινία «Ο κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη, που στάθηκε αφορμή, όπως λέει, για να πάρει τον ανήφορο ο ίδιος και να διαγράψει μια λαμπρή πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ο γνωστός ηθοποιός θυμάται επίσης τις περιοδείες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μιλά για την επιτυχία, για το απαιτητικό κοινό της επαρχίας, αλλά και για τα περιφερειακά θέατρα, τα οποία έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Παράλληλα προβάλλονται σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως κι ένα γκάλοπ, στο οποίο ο κόσμος μιλά για τον Κώστα Βουτσά.

Έρευνα-επιμέλεια: Νανά Νικολάου, Χρίστος Αυθίνος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου
Έτος παραγωγής: 1983

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ