Κώστας Γεωργάκης “Για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία”, 19 Σεπτεμβρίου 1970

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη 19η Σεπτεμβρίου 1970, όταν ο Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου σπούδαζε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ρεπόρτερς» του ΕΙΡΤ και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο ο πατέρας του Σπυρίδων Γεωργάκης, τέσσερα χρόνια μετά το γεγονός.

ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ
(video)
Νέο

Πρόκειται για ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 1974. Ο πατέρας του Κερκυραίου φοιτητή  Κώστα Γεωργάκη μιλά στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο για την ηρωική πράξη του γιου του, που είχε στόχο να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Σπυρίδων Γεωργάκης μιλά για τα παιδικά χρόνια του γιου του, για την αγάπη που είχε στα γράμματα, ενώ θυμάται και την πρώτη συζήτηση τους για την ολιγαρχία και την ελευθερία, όταν ήταν μόλις 12 ετών. «Σε ηλικία 15 ετών είχε διαβάσει τους περισσότερους Γάλλους και Ρώσους κλασικούς, όπως και σχεδόν όλους τους Έλληνες λογοτέχνες», τονίζει. Παράλληλα μαζί με τους συμμαθητές του εξέδιδαν την εφημερίδα «Λογοτεχνικοί ορίζοντες».

Θυμάται επίσης την αντίδραση του όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, που έφτιαξε κρυφά μια σφραγίδα και τύπωσε προκηρύξεις, με τις οποίες γέμισε την νύχτα την πόλη. Όταν το ανακάλυψε ο πατέρας του, και θέλοντας να τον προστατέψει, τον έστειλε στην Ιταλία για σπουδές. Εκεί οργανώθηκε σε μια αντιδικτατορική οργάνωση, στην οποία ήταν υπεύθυνος Τύπου. Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Γεωργάκης μιλά για την απόφαση του γιου του να αυτοπυρποληθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα στην Ελλάδα. «Σκοπός του ήταν να διαμαρτυρηθεί στον ελεύθερο κόσμο για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Διότι έβλεπε ότι διαρκούσε η δικτατορία και οι νέοι έξω φοιτητές πιέζονταν, παρακολουθούνταν», τονίζει. Περιγράφει επίσης τα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970 στην πλατεία Ματεότι της Γένοβα: «Εκείνο το πρωί στην πλατεία Ματεότι ήταν τέσσερις οδοκαθαριστές οι οποίοι έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, αλλά δεν τους άφησε, τους έσπρωξε με δύναμη. “Αφήστε με να πεθάνω για τη μεγάλη μου Ελλάδα! Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα. Όλοι οι Ιταλοί πρέπει να φωνάξετε ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα, κάτω οι τύραννοι!”, τους είπε». Ακόμη και στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον σώσουν, κάποιες στιγμές που συνερχόταν φώναζε «Ζήτω η Δημοκρατία, έξω οι τύραννοι. Στη χώρα που γεννήθηκε το φως είναι σκοτάδι!»

Τέλος, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά το θάνατο του, αφού αναγκάστηκε να κάνει την κηδεία του στην Ιταλία, χωρίς όμως να τον θάψουν, ενώ τέσσερις μήνες μετά μετέφερε κρυφά τη σορό του στην Ελλάδα και στην τελετή συμμετείχε μόνο η οικογένεια του. Στην εκπομπή διαβάζεται επίσης το γράμμα που άφησε στον πατέρα του ο Κώστας Γεωργάκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η γη μας που γέννησε ελευθερία θα εξουδετερώσει την τυραννία».
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 8 Οκτωβρίου 1974

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ