Κώστας Χατζηχρήστος – 3 Οκτωβρίου 2001

Στις 3 Οκτωβρίου 2001 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Χατζηχρήστος, που μέσα από τους ρόλους του στο θέατρο και στον κινηματογράφο χάρισε απλόχερα το γέλιο στον κόσμο. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΤΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
(video)

Σειρά ενημερωτικών εκπομπών κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο δημοφιλής ηθοποιός υποδέχεται τη Δάφνη Μπόκοτα στο θέατρο «Χατζηχρήστος» και μιλά για την επαγγελματική και προσωπική του πορεία.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος θυμάται τη γνωριμία του με τη Σπεράντζα Βρανά και το ξεκίνημα του στην Κατοχή, όπου παράλληλα με τη δράση του στον ΕΛΑΣ έπαιζε και στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας. Μιλά επίσης για τη συνεργασία του με την ηθοποιό Μπέτυ Μοσχονά, ενώ θυμάται την παράσταση που αναγκάστηκαν να δώσουν για Γερμανούς αξιωματικούς. Επόμενος σταθμός του ήταν η Αθήνα, από την οποία φεύγει και πηγαίνει στη Λάρισα, με το θίασο του Λουκά Μυλωνά, όπου πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της Κατοχής παίζοντας θέατρο σε ένα καφενείο. Η Απελευθέρωση τον βρίσκει στον Άγιο Μηνά, στα Τρίκαλα, ενώ στη συνέχεια έρχεται και πάλι στην Αθήνα, παίζει σε θέατρο του Πειραιά κι αμέσως μετά κάνει θίασο με τον Παρασκευά Οικονόμου και πηγαίνουν στην Πάτρα. Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τελειώσει. Ενώ βρίσκεται στη σκηνή του θεάτρου Λυρικόν αρχίζουν να τον «γαζώνουν» με σφαίρες, επειδή αγόραζε μια κομμουνιστική εφημερίδα. Λίγο αργότερα ο διοικητής ασφαλείας του λέει ότι πρέπει να φύγει το ίδιο κιόλας βράδυ. Έτσι επιστρέφει στην Αθήνα και παίζει στην παράσταση «Λήσταρχος Νταβέλης», μαζί με τους Κώστα Κακκαβά, Άννα Φόνσου, Τζένη Ρουσσέα και Ζωή Φυτούση, ενώ στη συνέχεια γνωρίζεται με την Κούλα Νικολαΐδου και συνεργάζεται με το θίασο της.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος θυμάται επίσης πώς ο Ναπολέων Ελευθερίου του ζήτησε να κάνει τον βλάχο, κάτι που στην αρχή δεν του άρεσε καθόλου. Ο ρόλος αυτός όμως τον οδήγησε στον Μπουρνέλη και το Ακροπόλ, ενώ αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο, που τον συνέδεσε με το όνομα του. Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά ακόμη για το ξεκίνημα του στον κινηματογράφο, για τη δραστηριότητα του ως παραγωγός, αλλά και για τα δικαιώματα που δεν παίρνει από τις ταινίες του. Τέλος αναφέρεται στην προσωπική του ζωή, ενώ μας συστήνει τη σύζυγό του Βούλα. Για τον Κώστα Χατζηχρήστο μιλά και ο φίλος και συνεργάτης του Ανδρέας Μιχαήλ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει.

Παρουσίαση: Δάφνη Μπόκοτα
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Έτος παραγωγής: 1995

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ