Ίων Δραγούμης – 100 χρόνια από την εκτέλεσή του

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 100 χρόνια από την εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη. Δείτε τη μαρτυρία του Αντώνη Χριστοδουλάκη, μέλους του αποσπάσματος που τον εκτέλεσε την 31η Ιουλίου 1920, στην εκπομπή:

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
(video)

Πρόκειται για την πρώτη εκπομπή της σειράς «Εκπομπές που αγάπησα», στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από παλαιότερες εκπομπές του, που ξεχώρισαν στα 25 χρόνια πορείας του στην ελληνική τηλεόραση. Προβλήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1993 και παρουσιάζει το χρονικό της σύλληψης και της εκτέλεσης του Ίωνα Δραγούμη μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Χριστοδουλάκη, που ήταν ένας από τους εκτελεστές του. Η συγκεκριμένη μαρτυρία είχε προβληθεί το 1986 στην εκπομπή «Πρώτη σελίδα».

Η ιστορία της εκτέλεσης του Ίωνα Δραγούμη, ζωντανεύει 66 χρόνια μετά, με άξονα την αφήγηση του Αντώνη Χριστοδουλάκη, μέλους του αποσπάσματος που τον τουφέκισε την 31η Ιουλίου 1920. Περιγράφονται τα γεγονότα από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθέριου Βενιζέλου και σχολιάζονται οι αναταραχές που ακολούθησαν-τα ονομαζόμενα «Ιουλιανά»-που είχαν ως επακόλουθο τη σύλληψη του Ίωνα Δραγούμη, καθ’ οδόν προς το γραφείο του και τη δολοφονία του από το Τάγμα Ασφαλείας με διοικητή τον Παύλο Γύπαρη. Ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στην τελευταία του συνέντευξη, σκιαγραφεί το πορτραίτο του Ίωνα Δραγούμη, τονίζοντας: «Έβλεπε το έθνος περισσότερο και λιγότερο το κράτος. Δεν θεωρούσε σωστό να συρρικνωθεί το έθνος στο κράτος κι αυτή ήταν και η βαθύτερη διαφωνία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο». Επισημαίνει επίσης τη συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα, και αφηγείται τα γεγονότα της 31ης Ιουλίου του 1920, σχετικά με την αφορμή και τα αίτια της εκτέλεσής του. Τα σχετικά γεγονότα αφηγείται με τη σειρά του και ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ, ανιψιός της Μαρίκας Κοτοπούλη, φωτίζοντας και πτυχές της προσωπικότητας του Ίωνα Δραγούμη. Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν επίσης ο Λευτέρης Γύπαρης, ανιψιός του Παύλου Γύπαρη και ο Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής διαβάζονται αποσπάσματα από αφηγήσεις της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα και της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ παρουσιάζεται οπτικοακουστικό, φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό.

Παίρνουν μέρος: Γρηγόρης Βαλτινός, Εύα Κοταμανίδου, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Σπύρος Βλασσόπουλος.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 17/10/1993

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ