Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε ένας από τους κεντρικούς καλλιτέχνες στην ιστορία του «Νέου Κύματος» στην ελληνική μουσική σκηνή. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Μαμαγκάκης και Λίνος Κόκοτος. Το όνομά του συνδέθηκε με το «Νέο Κύμα» και τις μπουάτ (μικρές μουσικές σκηνές που εμφανίστηκαν λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην Αθήνα και κυρίως στην Πλάκα).
Με αφορμή την επέτειο 15 ετών από το θάνατό του Γιώργου Ζωγράφου, στις 12 Αυγούστου του 2005, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
(video)
Στη συνέχεια της εκπομπής ο Γιώργος Ζωγράφος με συνοδεία πιάνου και κιθάρας ερμηνεύει στο χώρο της μπουάτ «Απανεμιά», αποσπάσματα από τραγούδια όπως «Αυγή θλιμμένη» και «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» του Μαυρουδή, «Κρυστάλλινο φιλί» του Μαμαγκάκη, “Γυαλό γυαλό που θα με πας” του Ξαρχάκου, “Χάθηκα (λιποτάκτες)” του Θεοδωράκη, «Οδός Ονείρων» και «Ήταν καμάρι της Αυγής» του Χατζιδάκι, ενώ εμβόλιμα απαγγέλει στίχους από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».
Στο τελευταίο τμήμα της εκπομπής ο Γιώργος Ζωγράφος συζητάει με τον Δημήτρη Γκιώνη για τη σχέση του με της μπουάτ, για το νέο τουριστικό πρόσωπο της Πλάκας, για το «νέο Κύμα» και το κοινό που συχνάζει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στις μπουάτ της Πλάκας. Το επεισόδιο κλείνει με πλάνα από το εσωτερικό της μπουάτ Απανεμιά και τον Γιώργο Ζωγράφο να τραγουδάει τον «Δρόμο» του Μάνου Λοΐζου σε ένα κοινό εφήβων και νέων.
Το ασπρόμαυρο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).
Σκηνοθεσία: ΣΙΝΕΤΙΚ
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 3 Ιουνίου 1981
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος