Γιώργος Φούντας – 28 Νοεμβρίου 2010

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Φούντα, στις 28 Νοεμβρίου 2010. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ:

ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
(video)

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου και το δύσκολο κι επικίνδυνο επάγγελμα τους. Ο Γιώργος Φούντας υποδύεται τον γερο-Νικόλα, ο οποίος διηγείται στο νεαρό Αλέξανδρο τις προσπάθειες του, όταν ήταν μικρός, να εργαστεί στο σφουγγαράδικο του καπετάν-Θέμελη, στο οποίο πρώτος σφουγγαράς ήταν ο ξάδελφός του ο Γιωργής. Οι τρόποι αλιείας των παλιών σφουγγαράδων, ο κίνδυνος από τη νόσο των δυτών, οι θάνατοι μερικών παράτολμων παλικαριών, όπως του Γιωργή, παρουσιάζονται στην ταινία καθώς προχωρά η αφήγηση του γερο-Νικόλα. Θυμάται όμως και πως σώθηκε ο γιος του Γιωργή, που έγινε επίσης σφουγγαράς, αφού η επιστήμη έχει πια προχωρήσει. Η ταινία συμμετείχε στις ειδικές προβολές του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (21-30 Νοεμβρίου 1997), καθώς και στην επίσημη έναρξη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Λάρισας (3-5 Απριλίου 1998).

Σενάριο: Κλαίρη Χριστοφοράκη
Σκηνοθεσία: Βίκυ Πεζίρη
Παίζουν: Γιώργος Φούντας, Πασχάλης Τσαρούχας, Ζελίνα Γκάμαρη
Παραγωγή: ΕΤ-1, 1997
Ημ. πρώτης προβολής: 11 Ιουνίου 1998

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αθήνα. Αμέσως μόλις τελείωσε το δημοτικό ξεκίνησε να εργάζεται στο γαλατάδικο του πατέρα του στου Ψυρρή, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έκανε το 1944 στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα. Στη συνέχεια φοίτησε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Τελικά τον κέρδισε η υποκριτική. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε σημαντικές ταινίες, όπως: «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας, «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν, «Κόκκινα φανάρια», του Βασίλη Γεωργιάδη κ.ά. Η ταινία «Οι λεβέντες της θάλασσας» είναι η τελευταία της καριέρας του. Αντίστοιχη ήταν η πορεία του τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, όπου ξεχώρισε με τους ρόλους και την ερμηνευτική του δεινότητα.
Δείτε τον Γιώργο Φούντα στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» εδώ και στη σειρά «Γαλήνη» εδώ

Δείτε περισσότερα http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ