Γιάννης Δαλιανίδης- 16 Οκτωβρίου 2010

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του δημοφιλούς σκηνοθέτη και σεναριογράφου του ελληνικού κινηματογράφου Γιάννη Δαλιανίδη το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Ριμέκ» με τη Ρένα Θεολογίδου (παραγωγής 2010).

ΡΙΜΕΪΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Γιάννης Δαλιανίδης μιλά για το ελληνικό σινεμά, αλλά και την προσωπική του διαδρομή στην οποία καταγράφονται μερικές από τις πολύ μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Γ.Δαλιανίδης σκιαγραφεί το πορτραίτο του Φιλοποίμενα Φίνου-τόσο του «επιχειρηματία», ιδιοκτήτη της Finos Film, όσο και του «ανθρώπου»· υπογραμμίζει την τελειομανία του ως προς την τεχνική αρτιότητα των ταινιών του, την αγάπη του για τη δουλειά του και τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και την εκτίμηση του για τη δουλειά των συνεργατών του. Αναφέρεται στις προσωπικές-«τσαρλιτσαπλινικές» όπως τις χαρακτηρίζει-φιλοδοξίες του,  και την παράλληλη ενασχόλησή του με την ηθοποιία,  τη συγγραφή σεναρίων, τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία. Περιγράφει πώς μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου και μαθητεύοντας στα κινηματογραφικά εργαστήρια, κατέκτησε την τεχνική του.

Αναφέρεται στη συγγραφή του πρώτου του σεναρίου για την ταινία «Τρελλοκόριτσο», εμπνευσμένου από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ταινία στην οποία τελικά πρωταγωνίστησε η νεαρή Τζένη Καρέζη. Ο Γιάννης Δαλιανίδης μιλά για την πρώτη του σκηνοθεσία στη «Μουσίτσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αναφέρεται ακόμα στη μεγάλη επιτυχία του «Κατήφορο» με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Νίκο Κούρκουλο, καθώς και στην ταινία «Ταξίδι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο Γ.Δαλιανίδης μιλά ακόμα για την Ρένα Βλαχοπούλου, πρωταγωνίστρια πολλών ταινιών του, ενώ αναφέρεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών Αλίκης Βουγιουκλάκη και Τζένης Καρέζη. Τέλος, σχολιάζοντας το ελληνικό σινεμά των δεκαετιών 1950 και 1960 αναφέρεται στον «ελληνικό νεορεαλισμό» και υπογραμμίζει  την αξία των ταινιών ηθογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου ως ντοκουμέντα.  Παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που υπογράφει ο Γ.Δαλιανίδης.

Κείμενα-επιμέλεια-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου

Έτος παραγωγής: 2009-2010

Ημερομηνία προβολής: 11/08/2010

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ