Γεώργιος Σουρής- 2 Φεβρουαρίου 1853

Στις 2 Φεβρουαρίου 1853 γεννιέται στην Ερμούπολη της Σύρου ο Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης της έμμετρης εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Ο Ρωμηός». Ο Γεώργιος Σουρής έγραψε ποιήματα, αλλά και έμμετρα θεατρικά έργα, θεωρήθηκε ο «σύγχρονος Αριστοφάνης» και προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε μια πολύ αγαπητή από τους συγχρόνους του προσωπικότητα και το σπίτι του ένα από τα γνωστότερα αθηναϊκά φιλολογικά σαλόνια. Πέθανε στο εξοχικό του στο Νέο Φάληρο στις 26 Αυγούστου 1919.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Γεωργίου Σουρή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά “Εποχές και Συγγραφείς” (παραγωγής 1999-2000).

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο Ελλήνων συγγραφέων. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή.

Με αφετηρία της αφήγησης τη γέννηση του Γ.Σουρή στην Ερμούπολη της Σύρου τον Φεβρουάριο του 1853, γίνεται λόγος για τα παιδικά του χρόνια- μέσα σε μια ευκατάστατη εμπορική οικογένεια- τις σπουδές του στο Γυμνάσιο στην Αθήνα και την παραμονή και εργασία του στη Ρωσία, στο πλάι ενός συγγενή του σιτέμπορου. Αναφέρονται οι πρώτες ποιητικές του προσπάθειες, με σημαντικότερη την ποιητική συλλογή «Τα τραγούδια μου» που κερδίζει το 1876 τον έπαινο στον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό. Λόγος γίνεται για το ξεκίνημά του στη σατιρική δημοσιογραφία και την κυκλοφορία της έμμετρης εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Ρωμηός» τον Απρίλιο του 1883.

Υπογραμμίζεται η δημοφιλία του Σουρή-τόσο από τους ομότεχνούς του-με εξαίρεση τους Ψυχάρη και Ροΐδη-όσο και από το κοινό, ενώ λόγος γίνεται και για την ενασχόληση του Σουρή με το θέατρο, με σημαντικότερο γεγονός της θεατρικής του σταδιοδρομίας τη μετάφραση/διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες» το 1900, η παράσταση της οποίας σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Το αποκορύφωμα της δόξας του ποιητή έρχεται το 1906 όταν με πρωτοβουλία της Βουλής, προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, ακόμη, στο περίφημο φιλολογικό σαλόνι του Γεωργίου Σουρή, το οποίο αποτελούσε αφορμή επαίνων στο πρόσωπο του ποιητή. Το επεισόδιο κλείνει επιχειρώντας να απαντηθεί το ερώτημα που προκύπτει σήμερα, κατά πόσο Σουρής ήταν σατιρικός αλλά και αν τελικά υπήρξε ποιητής ή μόνο ευθυμογράφος, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η σημαντική προσφορά της δημοσιογραφικής του γραφής στη νεοελληνική γραμματεία.

Για τον Γεώργιο Σουρή και την ποίησή του μιλά η Λίτσα Χατζοπούλου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία υπογράφει και το κείμενο της εκπομπής. Παράλληλα με την αφήγηση, προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και αναφέρονται σύγχρονοι μελετητές οι οποίοι έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τον ποιητή και το έργο του.

Έτος παραγωγής: 1999-2000

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Ημερομηνία προβολής: 7/01/2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ